Bábovka kráľovny Elisabeth

Tento tak elegantne pomenovaný desert som raz našla v jednej starej kuchárskej knihe a musím povedať, že u nás sa stretol z nevídaným úspechom. Tento recept pochádza z Anglicka a vraj ho obľubovala aj samotná britská panovníčka, preto je po nej pomenovaný. Bábovka je krásne vláčna a vďaka ďatliam má karamelovú arómu.

Potrebujete:

  • 2 vajíčka
  • 100g kr. cukru
  • 120 sušených ďatlí bez kôstky
  • 100ml vrelej vody
  • 100g pomletých orechov (vlašškých alebo mandlí)
  • 100g hladkej múky
  • štipka soli
  • 70g roztopeného masla
  • 1/2 balenia prášku do pečiva

Postup:

  • Ďatle pokrájame na drobno a zalejeme ich vriacou vodou. Necháme 20min. stáť až zmäkknú a voda vychladne.
  • Medzitým vyšľaháme vajíčka s cukrom a štipkou soli do penista. Pridáme vychladnuté maslo.
  • Ďatle rozsekáme aj spolu s vodou kuchynským robotom alebo ponorným mixérom na kašu. Pridáme k vajíčkovej zmesi.
  • Na záver primiešame suché položky- múku, orechy, prášok do pečiva.
  • Bábovkovú formu vymastíme a nalejeme do nej cesto.
  • Pečieme v predhriatej rúre pri 160C ca. 35min. Z formy bábovku vyklopíme až keď cesto kompletne vychladne aby sa nám nepotrhala.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*