Tento závin má peknú štruktúru a silnú kakaovú arómu. Výborna pochúťka k teplému mlieka alebo kakau. Plnka drží pekne tvar a nevyteká.
Na cesto potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- 40g kr. Cukru
- ½ čerstvých kvasníc
- 1 PL kr. Cukru na kvások
- 1 čl soli
- 100g roztopeného masla
- 1 vajíčko do cesta (+1 na potretie)
- 250ml mlieka
Na plnku potrebujete:
- 100g roztopeného masla
- 20g kakaového pudingového prášku
- 2PL kakaa
- 3PL pr. cukru
- 1 vanilkový cukor
Recept na základné cesto tu- https://recepis.sk/2019/02/23/zakladne-sladke-kysnute-cesto/
Postup:
- Podľa základného recept si pripravíme cesto a necháme ho hodinu oddychovať.
- Cesto potom premiesime na pomúčenej pracovnej ploche a rozdelíme na 2 diely. Obe vygúľame do obdĺžnika.
- Na plnku zmiešame roztopené maslo spolu s kakaovým pudingom, kakaaom, vanilkovým a práškovým cukrom.
- Polovičku zmesy nanesieme na pripravené cesto. Cesto potom zaroľujeme.
- Na dosiahnutie točenej optiky cesto uprostred rozkrojíme po šírke ale nie až do konca, na konci cesta necháme malý kus spojený (p. obrázok). Vzniknuté 2 diely potom zaroľujeme a vzniknutý točený závin umiestnime na plech vyložený papierom na pečenie.
- Závin necháme ešte prikrytý pod utierkou 10-15min. oddychovať.
- Potom ho pomažeme vajíčkom a necháme pri 180C ca. 25min. piecť. Vďaka vajíčku a škrobu plnka nevytečie.
Alternatívne môžete nahradiť kakao mletou škoricou a vyrobiť tak škoricový závin.