Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo.
Suroviny:
- 1 šálka (200ml) červenej šošovice
- 1 veľká kuchynská cibuľa
- 2 ks mrkva
- 1/4 celeru
- 1/2 póru
- 2 zemiaky
- 1,5 Pl sušenej mäty
- 1 čl sušeného čili
- Šťava z 1/2 citróna
- Soľ, čierne korenie, kmín
- 2 l vody/ vývaru
Postup:
- Na prípravu tejto polievky ošúpeme cibuľu a pokrájame ju na kocky.
- Potom necháme cibuľu pomaly opekať na oleji.
- Mrkvu, kus zeleru a póru pokrájame na drobno, pridáme k cibuli a spolu opekáme aspoň 5 minút pokiaľ začne zelenina mať hnedastú farbu. Takisto pridáme za lyžicu sušenej mäty a čili.
- Potom pridáme ošúpané zemiaky a červenú šošovicu, ktorú sme najskôr dôkladne opláchli pod tečúcou vodou. Šošovicu oplachujeme až z nej prestane tiecť mútna voda.
- Všetko zalejeme vodou/vývarom, pridáme soľ a čierne korenie a necháme 35 minút spolu variť.
- Polievku rozmixujeme ponorným mixérom do hladka a dochutíme ju citrónovou šťavou a sušenou mätou.