Tento koláč som raz jedla u mojej tety a tak mi zachutil, že som si hned pochutnala na viacerých kúskoch a nezabudla ani vypýtať recept. Piškóta je krásne vlhká a vláčna a to ho robí takým jedinečným. Hlavný trik spočíva v tom, že sa ešte horúce cesto polieva mliekom a táto vlhkosť sa potom vpije do piškóty a zanechá ju krásne šťavnatú. Okrem toho je to hrnčekový recept, teda bez váženia.
Potrebujete:
- 4 vajíčka
- 4PL kakaa
- ¾ hrnčeka (1 hrnček -300ml) kr. cukru
- 2 ½ hrnčeka hl. múky
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 1 hrnček roztopeného masla/oleja
- 1+1 hrnček mlieka
Postup:
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista. Pridaáme vanilkový cukor, olej/maslo a ďalej šlaháme.
- Potom pridáme múku, mlieko, prášok do pečiva a kakao a všetko dobre premiešame. Kdo chce môže do cesta tiež pridať čoko-kúsky.
- Cesto vylejeme do vymastenej formy na pečenie (ja som použila formu o rozmere 33*20cm) a pečieme pri 160⁰C v predhriatej rúre do stuhnutia (ca. 35min).
- Potom piškótu vyberieme z trúby a ešte horúcu ju polejeme 1 šálkou mlieka.
- Piškótu necháme vychladnúť a ozdobíme podľa chuti, napríklad čokoládovou polevou a mandlami.