Tvarohová torta s karamelom

Táto torta má za základ klasickú švédsku tortovú piškótu, ktorá mne osobne chuťovo pripomína lahodné maslové keksíky. Jej tvarohová plnka dominuje karamelovou chuťou a doslova sa rozplýva na jazyku. Chutná kombinácia kakaa a karamelu.

Na cesto potrebujete:

  • 1 šálka (1 šálka – 250ml) kr. cukru
  • ½ masla izbovej teploty
  • ½ šálky kakaového prášku na pečenie
  • 1 šálka hladkej múky
  • štipka soli
  • 2čl prášku do pečiva
  • 1 Vanilkový cukor
  • 2 vajíčka

Na plnku potrebujete:

  • 5Pl kr.cukru
  • 1Pl vody
  • 100ml šľahačkovej smotany
  • 750g jemného tvarohu
  • 250g jemného krémovitého syru (Mascarpone)
  • 4Pl pr.cukru
  • 4Pl rozomletých karamelových sušienok
  • 1 balenie drtenej čírej želatíny (na 500ml tekutiny)+ 2Pl studenej vody

Postup:

  • Vajíčka vyšľaháme s cukrom a maslom do hladka, až vznikne cesto bez hrčiek.
  • Pridáme múku, prášok do pečiva, soľ, kakao a vanilkový cukor a všetko dobre premiešame.
  • Cesto dáme do zakrytej nádoby a necháme buď ½ hodinu oddychovať v chladničke alebo 10min. v mrazničke.
  • Potom cesto rozvaľkáme medzi 2 papiermy na pečenie na tenko. Spodný papier odstránime a cesto preklopíme do vymastenej tortovej formy. Odstránime aj druhý papier a cesto rovnomerne rozmiestnime do formy.
  • Následne ho necháme v trúbe pri 180⁰C ca. 30min. piecť. Po upečení necháme korpus kompletne vychladnúť.
  • Šľahačkovú smotanu si nahrejeme.
  • Do hrnca si nasypeme kryštáľový cukor s troškou vody. Zohrievame a miešame len krúžením hrnca (nie vareškou) až sa cukor roztopí a začne zhnednúť. Hneď prilejeme horúcu smotanu a miešame metličkou až je zmes tekutá, bez hrčiek.
  • Želatínu nasypeme do hrnca, pridáme 2Pl vody a mierne nahrejeme až začne byť tekutá. Prilejeme k horúcemu karamelu. Potom karamel necháme vychladnúť.
  • Medzitým v miske zmiešame tvaroh, práškový cukor a mascarpone. Prilejeme vychladnutý karamel a dobre premiešame.
  • Do tortovej formy, v ktorej máme na spodku umiestnený vychladnutý upečený korpus, umiestnime polevu a rovnomerne ju rozotrieme.
  • Na záver si rozdrtíme pár karamelových sušienok a nimi ozdobíme kraje jaramelovej polevy.
  • Takto pripravenú tortu necháme 4 hodiny tuhnúť v chladničke.
Tomuto možno len ťažko odolať ?

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*