Lyžičkový recept na metrový koláč

Keď sme boli deti moja mama počas sviatkov pripravovala metrový koláč. Potom sme vyrástli a dlho u nás nebol na jedálničku. Až na tieto sviatky sme zas oprášili starý recept a celá rodina sa ho nevedela dojesť. Okrem toho je to recept bez váženia, potrebujete len šálku s objemom 250ml. Netreba tiež žiadne špeciálne suroviny len formy na takzvaný srnčí chrbát, alebo rovnako veľké formy na zapekanie v obdĺžnikovej forme.

Lyžičkový recept na metrový koláč

Recipe by lydia.argilliCourse: Hrnčekové recepty, Pečieme, Sladké
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • Cesto
  • 4 vajíčka

  • 8 Pl oleja

  • 1/2 šálky kr. cukru

  • 2,5 šálky hl. múky

  • 1/2 prášku do pečiva

  • 2PL kakaa + 2PL vody

  • 1/2 šálky vody

  • Krém
  • 1/2l mlieka

  • 2 balenia vanilkového pudingu

  • 4Pl kr. cukru

  • 1 balenie (250g) masla izbovej teploty

  • 2 vanilkové cukry

  • 2 balenia (200g) čokolády na varenie

Postup

  • Začneme tým, že bielka oddelíme od bielkov. Bielky vašľaháme so štipkou soli a 1/2 cukru do tuhého snehu.
  • Žĺtka vyšľaháme so zvyšným cukrom a olejom do penista. Pridáme preosiatú múku a preosiaté kakao ako aj prášok do pečiva a vypracujeme hladké cesto. Formy na pečenie vymastíme poprípade vysypeme múkou. Do jednej formy nalejeme 1/2 cesta.
  • Do zvyšného cesta pridáme kakao a vodu a druhé cesto nalejeme do 2. formy. Necháme piecť pri 160C ca 40 minút potom necháme vychladnúť a vyberieme z formy. Pokrájame nožom obe cestá na 1cm hrubé kusy.
  • Pripravíme si krém. No to mlieko necháme zovrieť. za 3PL studeného mlieka si zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom ako aj pudingovým práškom. Keď mlieko zovrie, prilejeme pudingovú zmes a za miešania uvaríme hustý puding. Ten na vrchu prikryjeme potravinou fóliou aby sa nám nevytvorila koža a potom necháme vychladnúť.
  • Maslo vyšľaháme do peny a potom primiešame vychladnutý puding až vznikne hladká plnka. Začneme tvoriť rezy. Pripravte si na to buď dlhú podložku (ono sa to nevolá pre srandu metrový koláč :)) alebo vytvorte 2 kratšie koláče (tie sa lepšie budú skladovať v chladničke).
  • Začneme tak, že zoberieme kus vanilkového cesta, potrieme plnkou, priložíme kakaovým cesto, opäť potrieme plnkou a dáme vanilkové cesto. Takto na striedačku opakujeme až sa minie celé cesto. Zvyšnú plnku nanesieme na vrch a po stranách koláča a dáme do chladu tuhnúť.
  • Nad parou si nahrejeme čokoládu až sa roztopí a potrieme ním vrch aj strany koláča. Necháme stuhnúť.
  • Na záver krájame, dôležité je krájať diagonálne, teda na 45 stupeň aby sa dosiahol typický- vzor koláča


Lyžičkový recept na metrový koláč

Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Obľúbené produkty

Využite vianočné zľavy na všetky moje produkty, ktoré trvajú už len do vianoc.

PRODUKTY

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

Original price was: 4,99€.Current price is: 2,49€.

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*