Keď sme boli deti moja mama počas sviatkov pripravovala metrový koláč. Potom sme vyrástli a dlho u nás nebol na jedálničku. Až na tieto sviatky sme zas oprášili starý recept a celá rodina sa ho nevedela dojesť. Okrem toho je to recept bez váženia, potrebujete len šálku s objemom 250ml. Netreba tiež žiadne špeciálne suroviny len formy na takzvaný srnčí chrbát, alebo rovnako veľké formy na zapekanie v obdĺžnikovej forme.
Lyžičkový recept na metrový koláč
Course: Hrnčekové recepty, Pečieme, Sladké4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
- Cesto
4 vajíčka
8 Pl oleja
1/2 šálky kr. cukru
2,5 šálky hl. múky
1/2 prášku do pečiva
2PL kakaa + 2PL vody
1/2 šálky vody
- Krém
1/2l mlieka
2 balenia vanilkového pudingu
4Pl kr. cukru
1 balenie (250g) masla izbovej teploty
2 vanilkové cukry
2 balenia (200g) čokolády na varenie
Postup
- Začneme tým, že bielka oddelíme od bielkov. Bielky vašľaháme so štipkou soli a 1/2 cukru do tuhého snehu.
- Žĺtka vyšľaháme so zvyšným cukrom a olejom do penista. Pridáme preosiatú múku a preosiaté kakao ako aj prášok do pečiva a vypracujeme hladké cesto. Formy na pečenie vymastíme poprípade vysypeme múkou. Do jednej formy nalejeme 1/2 cesta.
- Do zvyšného cesta pridáme kakao a vodu a druhé cesto nalejeme do 2. formy. Necháme piecť pri 160C ca 40 minút potom necháme vychladnúť a vyberieme z formy. Pokrájame nožom obe cestá na 1cm hrubé kusy.
- Pripravíme si krém. No to mlieko necháme zovrieť. za 3PL studeného mlieka si zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom ako aj pudingovým práškom. Keď mlieko zovrie, prilejeme pudingovú zmes a za miešania uvaríme hustý puding. Ten na vrchu prikryjeme potravinou fóliou aby sa nám nevytvorila koža a potom necháme vychladnúť.
- Maslo vyšľaháme do peny a potom primiešame vychladnutý puding až vznikne hladká plnka. Začneme tvoriť rezy. Pripravte si na to buď dlhú podložku (ono sa to nevolá pre srandu metrový koláč :)) alebo vytvorte 2 kratšie koláče (tie sa lepšie budú skladovať v chladničke).
- Začneme tak, že zoberieme kus vanilkového cesta, potrieme plnkou, priložíme kakaovým cesto, opäť potrieme plnkou a dáme vanilkové cesto. Takto na striedačku opakujeme až sa minie celé cesto. Zvyšnú plnku nanesieme na vrch a po stranách koláča a dáme do chladu tuhnúť.
- Nad parou si nahrejeme čokoládu až sa roztopí a potrieme ním vrch aj strany koláča. Necháme stuhnúť.
- Na záver krájame, dôležité je krájať diagonálne, teda na 45 stupeň aby sa dosiahol typický- vzor koláča
Videorecepty
Chcete si pozrieť Video-postup k tomuto receptu? Tak nahliadnite na môj youtube kanál.
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Lyžičkový recept na metrový koláč
Čo nájdete na recepis.sk?
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.