Makový závin so slivkami

Možno aj vy patríte k milovníkom maku, ale už dávno som zistila, že mak skvelo dopĺňa aj chute kvôstkového ovocia ako napríklad čerešne či slivky. Ich kombinácia je neskutočne chutná a tak som nám pripravila k sezóne sliviek tento makový závin so slivkami.

Jump to Recipe

Recept

Makový závin so slivkami

Recipe by lydia.argilliCourse: Hrnčekové recepty, Pečieme, Sladké
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • 500g polohrubej múky

  • 1 vajíčko + 1 žĺtko na potretie

  • 1 čl soli

  • ½ čerstvých kvasníc

  • 1 PL kr. Cukru na kvások

  • 50g mäkkého masla

  • 150ml mlieko

  • 100ml vody

  • Plnka
  • 150g pomletého maku

  • 50g pr. cukru

  • 1 vanilkový cukor

  • šupka z citrónu

  • 250g sliviek

  • 50g masla izbovej teploty

  • sézam na ozdobu

  • Cesto

Postup

  • Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Necháme 10minúty postáť až sa vytvorí kvások.
    Základné cesto vypracujeme- múku zmiešame s kváskom, maslom, mliekom, vodou, vajíčkom a solou a vymiesime do hledkého cesta. Prikryjeme a potom necháme hodinu vykysnúť.
  • Pripravíme si plnku. Na to zomelieme mak na jemno a pridáme k nemu cukor, vanilkový cukor a trochu citrónovej kôry postrúhanej na jemno. Slivky si umyjeme a odkôstkujeme.
  • Cesto premiesime a rozdelíme ho na polku (z uvedeného množstva vystačia 2 záviny na dĺžku plechu). Každú polku potom rozgúľame na obdĺžnik. Cesto po celej ploche pomažeme mäkkým maslom. Posypeme makovou plnkou a rovnomerne rozložíme.
  • Už len v dvoch radoch postavíme odkôstkované slivky vedľa seba a potom cesto zarolujeme. Cesto preložíme na plech. Posledná časť, kde je cesto spojené by mala ostať na spodku plechu. Do závinu spravíme pár vpichov.
  • Povrch závinu ešte potrieme žĺtkom, prípadne posypeme sézamom a potom necháme piecť pri 180°C ca. 35 min. do zlatista. Pred krájaním necháme úplne vychladnúť.

Makový závin so slivkami

Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Obľúbené produkty

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Populárne recepty

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*