Lydia_Argilli_FoodPhotography_recepis.sk_Výborný chlieb z panvice_recept

Výborný chlieb z panvice (pita/baslama)

Tak ako v juhoamerických krajinách nechýbajú pri stolovaní domáce placky tortilly vyrobené z kukuričnej múky, tak isto je v krajinách orientu samozrejmosťou mať doma čerstvo vyrobené placky/chlieb z pšeničnej múky.

Tento chlieb sa vyrába na horúcej panvici, či dokonca častokrát vonku na ohni, takže naňho netreba žiadnu trúbu. Môj recept som dostala od tureckej známej, ktorej placky sa chuťovo v žiadnom nepodobajú tým suchým hotovým arabským chlebom zo supermarktu. Sú mäkké a voňavé a jednoduché na prípravu.

Okrem toho sa tak dajú použiť k slaným pokrmom, či už ako príloha, ale aj ako hlavný chod keď sa placky naplnia ovčím syrom a cibuľkou, alebo šalátom a kuracím mäsom. Moje deti tiež obľubujú sladkú variantu, keď sa ešte teplý chlieb potrie nutellou- veľká dobrota pre malých aj veľkých.

Suroviny:

  • 500g hl. múky
  • 1/2 čerstvého droždia alebo 1 balenie (7g) sušeného droždia
  • 1Pl soli
  • 1Pl kr. Cukru
  • 100ml kefír alebo kyslej smotany
  • 50g masla izbovej teploty
  • 1 vajíčko
  • Ca. 150ml vody

Postup

  • Z kvasníc a cukru si pripravíme kvások. Pri sušených kvasniciach zmiešame 100ml mierne teplej vody s cukrom a rozmiešame až sa kvasnice dobre rozpustia. Necháme 5min. stáť. Postup na vyrobenie kvásku z čerstvých kvasníc nájdete tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
  • Múku zmiešame s kváskom, soľou, maslom, vajíčkom a smotanou a začneme miesiť. Podľa potreby ešte po malých dúškom prilievame vodu až vznikne nelepivé cesto. To miesime aspoň 10min. aby cesto dostalo správnu elasticitu.
  • Potom cesto po povrchu pomastíme olejom a necháme v prikrytej nádobe 1 hod. stáť (pri sušených kvasniciach treba skôr počítať s va 1,5hod na kysnutie) až sa objem cesta zdvojnásobí.
  • Potom cesto rozdelíme na 10 malých bochníkov a tie prikryjeme a necháme ešte krátko podkysnúť.
  • Veľkú panvicu nahrejeme (bez oleja) a medzitým si z jedného bochníka pomocou valčeka na cesto vyrobíme tenkú placku veľkú ako panvica.
  • Panvicu potrieme pierkom olejom a potom naň položíme cesto. Z oboch strán pečieme len asi 1,5min. pokiaľ cesto nezačne mať pekne zlatisú farbu. Potom otočíme.
  • Uskladňujeme nalepšie pod potravinovou fóliou alebo v uzavretej nádobe.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Hrčekové brownie cookies plné čokolády

    Hrčekové brownie cookies plné čokolády

    Máte radi čokoládu? Ak je odpoveď áno, tak tento recept vás nadchne. Spája chuť Brownies a sušienok cookies do tejto lahôdky vhodnej aj an výlety. Moja šálka mala rozmer 250ml.


  • Zelené fazuľové lúsky s hovädzím mäsom

    Zelené fazuľové lúsky s hovädzím mäsom

    Chutné a aromatické jedlo, ktoré je vďaka pridanému hovädziemu mletému mäsu aj sýte. Celý pokrm si pripravíte pomalým dusením len v 1 panvici, takže skutočne nenáročné a bez zbytočného riadu. Výbornou prílohou je napríklad ryža. Recept


  • Šťavnaté kuracie špízy

    Šťavnaté kuracie špízy

    Kuracie prsia možno pripraviť vskutku rýchlo, u nás doma je okrem prípravy kuracích pŕs na prírodno obľúbená aj príprava formou špízou. To skvelé na nich je, že môžete ich obohatiť o akúkoľvek zeleninu, ktorá vám chutí a takisto môžete tak deťom prepašovať dodatočnú porciu zeleniny do ich stravy.


One Comment

  1. Pingback: Prívarok z červenej šošovice na spôsob Dal - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*