Gaštanová torta, lahodný slávnostný dezert Lydia_Argilli_FoodPhotography_recepis.sk slovensko

Gaštanová torta, lahodný slávnostný dezert

Máte radi gaštany? Ak áno, tak rozhodne by ste mali vyskúšať túto tortu s lahodnou gaštanovou plnkou. Celá gaštanová torta je krásne jemná a doslova sa rozplýva na jazyku. Okrem intenzívnej gaštanovej arómy ju dopĺňa chuť kakaa a karamelovej šľahačky.

Na cesto potrebujete:

  • 4 vajíčka
  • 100ml oleja
  • 100ml (rastlinného) mlieka
  • 40g pudingového prášku
  • 160g hl. múky
  • 1/2 prášku do pečenia
  • 150g kr. cukru
  • štipka soli

Na gaštanovú vrstvu potrebujete:

  • 1 gaštanové pyré
  • 50g masla alebo hery
  • 450ml mlieka
  • 1 balenie vanilkového pudingu
  • 4PL kr. cukru

Na karamelovú vrstvu potrebujete:

  • 4PL kr. cukru
  • 150ml šľahačky (rastlinnej šľahačky)
  • 2 balenia stužovača šľahačky

Na polevu:

  • 100ml šľahačkovej smotany
  • 100g tmavej čokolády

Postup:

  • Trúbu si prehrejeme na 160C a potom si pripravíme karamelovú šľahačku lebo táto potrebuje oddychovať.
  • V hrnci necháme karamelizovať cukor. Keď cukor začne mať hnedastú farbu, prilejeme teplú smotanu a varíme ešte za miešania až zaniknú všetky hrudky z karamelu.
  • Potom postupujeme podľa základného receptu na piškótu. Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme do tuhej peny. Odložíme stranou.
  • Žĺtka vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme olej a mlieko a prešľaháme.
  • Potom do misky preosejeme múku, puding a prášok do pečiva a premiešame so žĺtkovou zmesou.
  • Na záver pomalými pohybmi primiešame bielka. Cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy (priemer 24cm/26cm).
  • Piškótu a necháme túto pri 160C ca 40 minút piecť. Pred vybraním z formy necháme vychladnúť.
  • Potom necháme vychladnúť a cesto prekrojíme uprostred. Okolo spodnej piškóty umiestnime cukrárenskú obruč.
  • 400 ml mlieko dáme do hrnca nahrievať. Vo zvyšných 50ml si rozmiešame vanilkový pudingový prášok a cukor. Keď mlieko zovrie, vlejeme doňho zmes a uvaríme hustý puding.
  • Do ešte horúceho pudingu primiešame maslo a gaštanové pyré a potom zmes necháme kompletne vychladnúť.
  • Polovičku plnky rozotrieme na piškótu, potom zaťažíme horným cestom a natrieme zvyšok plnky.
  • Keď karamelová zmes vychladne, pridáme stužovač a všetko vyšľaháme do tuhej peny.
  • Karamelovú šľahačku nanesieme na vychladnutú gaštanovú zmes a necháme (najlepšie na noc) v chlade.
  • Na záver zohrejeme šľahačku, pridáme do nej nasekanú čokládu a necháme roztopiť za miešania do hladkej polevy. Tú nanesieme na vrch torty.
  • Na obrázku aj alternatíva z kakaovej piškóty. Stačí keď vymeníte puding v ceste za kakao a môžete si vyrobiť túto variantu.

Tento recept patrí do kategórie – Pečenie.

  • Domáce čatní /chutney – sladké, pikantné a ideálne na leto

    Ak radi konzervujete potraviny, ale chcete niečo iné ako klasickú marmeládu alebo džem, čatní sa možno stane vaším novým favoritom. Je to perfektný spôsob, ako premeniť zrelé ovocie, cibuľu a korenie na chuťovo bohatý všeliek, ktorý rozžiari vaše jedlá – a jeho príprava je prekvapivo jednoduchá. Čo robí čatní čatní […]


  • Marhuľové chutney s paprikou

    Marhuľové chutney s paprikou

    Skvelaá príloha napríklad ku grilovaému mäsu. Kombinácia sladkých marhúľ a pikatnej papriky je úžastná.


  • Ananásové chutney s jalapeňo

    Ananásové chutney s jalapeňo

    Tá správna kombinácia sladko-pikatnej chuti, skvelá ku každej grilovačke. Ak máte možnosť použite ryžový ocot, ktorý má miernejšiu chuť, aj tradičný ocot možno ale takisto použiť.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*