mrkvový šalát julienne s praženou cibuľkou

Mrkvový šalát “julienne” s praženou cibuľkou

Pražená cibuľka má nielen neskutočne peknú farbu a chrumkavú konzistenciu ale hlavne má neskutočné krásnu arómu, ktorá prevonia celý dom. Tento mrkvový šalát je plný tejto krásnej arómy praženej cibuľky.

Pri príprave tohto mrkvového šalátu sa leje na mrkvu ešte vrelá cibuľka aj s jej olejom a to kompletne nahradí marinádu. Okrem toho vďaka horúcemu oleju mrkva zmäkkne a dostane lepšiu konzistenciu. Ak hľadáte rýchly šalát k pečenému či grilovanému pokrmu, tak veľmi odporúčam tento šalát vyskúšať.

Suroviny

  • 700 g mrkvy (ca. 6 ks)
  • 1 veľká kuchynská cibuľa
  • 2-3 PL oleja
  • soľ, čierne korenie, korenie sumak (kdo nemá môže vynechať)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • petržlenová vňať

Postup:

  • Najskôr mrkvu ošúpeme a postrúhame na hrubo alebo pokrájame na tenké prúžky- julienne.
  • Medzitým necháme na oleji pomaly opekať cibuľu pokrájanú na kocky.
  • Treba ju opekať pomaly, na nízskom ohni ca- 15min. Pomalým opekaním dostane cibuľa chrumakvú konzistenciu a skaramelizuje.
  • Ku koncu opekania pridáme 2-3 strúčiky cesnaku (podľa chuti), ktoré sme rozlačili lisom na cesnak.
  • Ešte horúcou zmesou cibuľe, oleja a cesnaku polejeme mrkvu a dobre premišame, aby sa horúci olej dostal všade, vďaka nemu bude mrkva mäkkšia.
  • Na záver mrkvový šalát dochutíme soľou a čierným korením, prípadne korením sumak. Potom ho ešte posypeme na drobno pokrájanou petržlenovou vňaťou.

Môj tip

Je dobre nechať šalát pred servírovaním pár hodím postáť v chlade aby sa chute lepšie spojili.

Tento recept patrí do kategórie – Šaláty, Vegan

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.