ako upiect kakaova rolada karamel arasidy karamelova plnka ktora netecie

Lahodná snickers roláda s karamelom

Výborný recept pre milovníkov slaného karamelu. Slaný sa stane vďaka slaným arašídom, ktoré tiež dodajú krásnu chrumkavú chuť plnke.

Na cesto potrebujete:

  • 4 menšie vajíčka
  • 80g kryštáľového cukru
  • 40g kakaa
  • 60 g preosiatej hladkej múky
  • Štipka prášku do pečiva

Na plnku potrebujete:

  • 4 PL kryštálového cukru
  • 100 g masla
  • 100ml šľahačkovej smotany
  • 200g arašidov (ak použijete čerstvé, tak ešte 0,5čl morskej soli) alternatívne môžete zvoliť slané arašidy
  • 30g čokolády na varenie na ozdobu
  • 1 šľahačkovú smotanu
  • 1 stužovač šľahačky

Postup:

  • Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich do tuhej peny, odložíme ich stranou.
  • Žļtka vyšľaháme s cukrom takisto do tuhej peny. Na to mixujeme aspoň 3 minúty na najvyšších otáčkach.
  • Pridáme preosiatú múku a kakao. Potom pridáme bielkovú penu a pomalými pohybmi zmiešame s vajíčkami tak, aby nám zostala nadýchaná konzistencia cesta.
  • Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie a v predhriatej rúre pečieme pri 180C ca 15-20min.
  • Ešte horúce cesto v papiery na pečenie zatočíme do formy rolády a necháme takto vychladnúť.
  • V jednom hrnci si nahrejeme smotanu s maslom až sa maslo roztopí.
  • Do druhého hrnca dáme cukor a ten za zohrievania a občasného miešania necháme skaramelizovať. Dôležité je aby ste cukor nemiešali vareškou ale len krúžením hrnca. Takisto nikdy nenechávajte karamel bez dozoru.
  • Akonáhle sa cukor zmení na hnedastú tekutinu, prilejeme horúcu šľahačku s maslom a miešame až sa položky spoja. Tentoraz už kľudne použite metličku na miešanie.
  • Medzitým si vylúskame arašidy a posekáme ich na menšie kusy. Ak nemáte čerstvé arašidy, môžete použiť takisto slané vylúpané arašidy, potom už ale karamel neosolte.
  • Karamelovú zmes necháme 10 minút chladnúť v chlade.
  • Medzitým šľahačku vyšľaháme so stužovačom do tuha.
  • Potom roládu plníme. Najskôr opatrne nanesieme karamelovú zmes a nanesieme ju na celé cesto. Potom do stredu dáme 2/3 šľahačky a roládu zarolujeme. Takto pripravenú dáme na 2 hodiny tuhnúť do chladničky.
  • Na záver nanesieme na vrch rolády zvyšnú šľahačku. Čokoládu roztopíme a urobíme ňou vzor na povrchu rolády. Zopár arašídov môžeme tiež položiť na vrch rolády. A môžeme servírovať ☺️.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.