Jednoduchý pokrm, ktorý je mimoriadne obľúbený u mojích detí.
Na guľky potrebujete:
- 400g hovädzieho mletého mäsa
- 15g strúhaného parmezánu
- 1 vajíčko
- 1 žemla/ 2 rožky
- Soľ, čierne korenie, grilovacie korenie, sušené chilli
Na omáčku potrebujete:
- 700ml rajčinovej štavy alebo passaty
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- Soľ, cukor, čierne korenie
- Sušený cesnak, tymián, bazalka a oregano
- 100ml šľahačkovej smotany
Postup:
- Žemľu roztrháme na menšie kúsky a ponoríme na 5min do vody. Potom vložíme do sítka a všetko vodu vytlačíme.
- Hovädzie mäso zmiešame s vajíčkom, žemľou a postrúhaným parmezánom.
- Potom zmes dochutíme soľou, čiernym a grilovacím korením ako aj čili a rukamy vytvarujeme guľky (ja robím zhruba veľké ako pinpongové loptičky).
- Guľky potom zprudka opražíme na oleji zo všetkých strán pokiaľ zhnednú a odložíme icg stranou.
- Do tej istej panvice pridáme pokrájanú cibuľku a cesnak a krátko ich spolu opražíme.
- Pridáme rajčinovú šťavu a dochutíme koreninami a cukrom podľa chuti. Šťavu necháme 10 minút na najnižšom ohni v uzavretom hrnci variť. Pridáme šľahačkovú smotanu.
- Na záver vložíme do hotovej omáčky guľky. Pred servírovaním ešte guľky posypeme postrúhaným parmezánom.