Glazúrované perníčky

Perníčky s glazúrou možno dostať kúpiť na niektorých vianočných trhoch v Nemecku. Sú to malé nadýchané kúsky plné vianočných aróm s krásne lesklou glazúrou. Ich príprava je jednoduchá. Výborne sa hodia na spoločné pečenie s deťmi, ktoré majú mimoriadnú zábavu pri roľovaní cesta a jeho krájaní na kúsky. Pri tomto recepte sa nedá nič pokaziť ☺️.

Na cesto potrebujete:

  • 250g múky
  • 75g cukru
  • 75g medu
  • 1 vajíčko
  • 1Pl škorice
  • 1Pl korenia na perníky
  • 50g čokolády
  • 1 čl sódy na pečenie
  • 50ml šťavy z citróna
  • kôra z citróna
  • 2Pl mlieka

Prísady na glazúru:

  • 150g cukru
  • 50ml vody
  • 2Pl kakaa
  • Pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup:

  • Do hrnca dáme med, maslo a čokoládu a za stáleho miešania všetky položky necháme roztopiť. Potom necháme dôkladne vychladnúť.
  • V miske zmiešame vajíčka s cukrom až sa cukor roztopí. Pridáme múku, sódu, medovú vychladnutú zmes, mlieko ako aj šťavu a kôru z citróna.
  • Dochutíme ešte perníkovým korením a škoricou a vymiesime hladké cesto. To prikryjeme potravinovou fóliou a necháme tuhnúť aspoň deň v chladničke.
  • Na ďaľší deň cesto premiesime na pomúčenej pracovnej ploche a rozdelíme ho na 8 dielov Každý diel potom vyugúĺame do šulca. Túto činnosť môžu výnimočne šikovne prevziať aj deti.
  • Šuĺče pokrájame potom na ca. 1,5 cm hrubé kúsky. Tie kladieme s miernym odstupom na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pečieme pri 200C po dobu ca. 12 minút v predhriatej rúre. Potom perníčky necháme vychladnúť.
  • Na glazúru v hrnci zohrejeme vodu, cukor a kakaao ako aj 2-3 kvapky citrónovej šťavy a varíme za miešania ca. 5-10 minút až vznikne konzistencia podobná sirupu.
  • Perníčky dáme do vysokej misky a potom ich polejeme glazúrou. Všetko dobre premiešame a necháme krátko stáť aby sa cesto dostatočne nasiaklo glazúrou.
  • Potom umiestníme perníčky na mriežku a necháme ich takto ca. 1 den schnúť až glazúra pekne obschne.
  • Hotové perníčky uskladníme v uzatváratelnej nádobe.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*