Perníčky s glazúrou možno dostať kúpiť na niektorých vianočných trhoch v Nemecku. Sú to malé nadýchané kúsky plné vianočných aróm s krásne lesklou glazúrou. Ich príprava je jednoduchá. Výborne sa hodia na spoločné pečenie s deťmi, ktoré majú mimoriadnú zábavu pri roľovaní cesta a jeho krájaní na kúsky. Pri tomto recepte sa nedá nič pokaziť ☺️.
Na cesto potrebujete:
- 250g múky
- 75g cukru
- 75g medu
- 1 vajíčko
- 1Pl škorice
- 1Pl korenia na perníky
- 50g čokolády
- 1 čl sódy na pečenie
- 50ml šťavy z citróna
- kôra z citróna
- 2Pl mlieka
Prísady na glazúru:
- 150g cukru
- 50ml vody
- 2Pl kakaa
- Pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup:
- Do hrnca dáme med, maslo a čokoládu a za stáleho miešania všetky položky necháme roztopiť. Potom necháme dôkladne vychladnúť.
- V miske zmiešame vajíčka s cukrom až sa cukor roztopí. Pridáme múku, sódu, medovú vychladnutú zmes, mlieko ako aj šťavu a kôru z citróna.
- Dochutíme ešte perníkovým korením a škoricou a vymiesime hladké cesto. To prikryjeme potravinovou fóliou a necháme tuhnúť aspoň deň v chladničke.
- Na ďaľší deň cesto premiesime na pomúčenej pracovnej ploche a rozdelíme ho na 8 dielov Každý diel potom vyugúĺame do šulca. Túto činnosť môžu výnimočne šikovne prevziať aj deti.
- Šuĺče pokrájame potom na ca. 1,5 cm hrubé kúsky. Tie kladieme s miernym odstupom na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečieme pri 200C po dobu ca. 12 minút v predhriatej rúre. Potom perníčky necháme vychladnúť.
- Na glazúru v hrnci zohrejeme vodu, cukor a kakaao ako aj 2-3 kvapky citrónovej šťavy a varíme za miešania ca. 5-10 minút až vznikne konzistencia podobná sirupu.
- Perníčky dáme do vysokej misky a potom ich polejeme glazúrou. Všetko dobre premiešame a necháme krátko stáť aby sa cesto dostatočne nasiaklo glazúrou.
- Potom umiestníme perníčky na mriežku a necháme ich takto ca. 1 den schnúť až glazúra pekne obschne.
- Hotové perníčky uskladníme v uzatváratelnej nádobe.