Batatová omáčka na cestoviny

Batatová omáčka na cestoviny

Táto skvelá omáčka je mimoriadne jednoduchá na prípravu a plná aróm. Omáčka má vďaka sladkému zemiaku krémovitú konzistenciu, vôbec ju netreba zahusťovať. Kdo chce čisto vegánsku verziu vynechá šľahačkovú smotanu, ktorú som dodala pre dodatočnú chuť. Výborný bezmäsitý pokrm.

Potrebujeme:

  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 veľké rajčiny
  • 1 väčší zemiak (batat)
  • 50ml sladkej smotany
  • 50ml vody z cestovín
  • Soľ, čierne korenie, sušené čili
  • 150g čerstvého špenátu (možno vynechať)
  • Bylinky (napr. Bazalka)
  • Olej

Postup:

  • Pripravíme si zapekaciu misku. Do nej pokrájme račiny na osminky, takisto cibuľu. Batata zemiak ošúpeme, pokrájame na kocky a pridáme do nádoby.
  • Na záver pridáme cesnak (v celku), všetko osolíme, okoreníme čiernym korení (prípadne čili) a polejeme olejom. Pridáme bylinky podľa chuti, ja som použila čerstvú bazalku.
  • Nádobu zakryjeme alobalom a necháme pri 200C v trúbe 30 minút dusiť. Potom odokryjeme alobal a pečieme ešte 10-15 minút.
  • Medzitým si v osolenej vode uvaríme cestoviny. Tie zlejeme z vody keď sú hotové, za malú šálku cestovinovej si však odložíme na neskôr.
  • Takisto si v horúcej panvici medzitým na troche oleja pripravíme špenát. Len vložíme umyté lístky na horúcu panvici a necháme ich minútu pod pokličkou dusiť. Už len dochutíme soľou a čiernym korením.
  • Keď je zelenina dopečená, tak ju zlejeme aj zo šťavou do vysokej nádoby a mixérom rozmixujeme do hladka. Pridáme vodu z cestovín.
  • Kdo chce pridá tiež trochu smotany, túto však možno tiež vynechať.
  • Na záver primiešame do omáčky uvarené cestoviny a servírujeme s duseným špenátom.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.