Nenáročný francúzsky dezert- Millefeuille

Millefeuile je tradičný francúzsky dezert, ktorý pozostáva z vrstveného lístkového cesta, rôznych plniek a ovocia. Je mimoriadne jednoduchý na prípravu, vhodný aj pre menej skúsené gazdinky.

Potrebujete:

  • 1 lístkové cesto
  • 20g masla na potretie izbovej teploty
  • 30g kr.cukru

Okrem toho:

  • 400ml mlieka
  • 1 pudingový prášok zlatý klas
  • 4Pl kr.cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 100g masla
  • 1 šľahačková smotana
  • 1 stužovač smotany
  • 100g mascarpone
  • 200g Drobného ovocia (maliny, černice, brusnice atď)

Postup:

  • Lístkové cesto si vyroľujeme a povrch pomažeme maslom izbovej teploty. Následne po celej ploche posypeme cukrom.
  • Cesto najskôr pozdĺžne narežeme 2-krát (aby vznikli 3 dlhé pláty) a tieto potom narežeme na 3cm na široké pásy. Osobne sa mi osvedčilo na rezanie použiť pizza nôž, to ide mimoriadne rýchlo.
  • Cesto položíme na plech a pečieme pri 200C ca.15 minút do zlatista. Ja osobne zvyknem cesto narezať rovno na papiery na pečenie v ktorom je naroľované cesto a potom papier len preložím aj s cestom na plech. Odstupy medzi cestom niesú potrebné.
  • Na vanilkovú plnku si nahrejeme mlieko. Trochu mlieka odoberieme stranou a doňho pridáme pudingový prášok, cukor a vanilkový cukor. Keď mlieko zovrie vlejeme rozmiešamý pudingový prášok a uvaríme hustý puding.
  • Na horúci puding položíme potravinovú fóliu aby sa nevytvorila koža a takto necháme vychladnúť. Potom už len vyšľaháme maslo do penista, pridáme studený puding a vypracujeme hladkú plnku. Tú dáme do potravinárskej špricky.
  • Počas chladnutia pudingu vyšľaháme šľahačku so stužovačom do tuha. Pridáme mascarpone a prešľaháme. Takisto dáme zmes do potravinárskej špricky.
  • Na záver uz len vrstvíme millefeuille. Na prvý plát cesta nanesieme špickou vanilkovú plnku, na to položíme druhý lístkový plát a nanesiem šľahačku. Kdo chce môže vyrobiť ešte tretie poschodie, toto je úplne ponechané na vašu predstavivosť. Ja mám rada 2nposchodia, lebo to je podla mňa optimálna výška na jedenie. Tento postup opakujeme až minieme všetko cesto.
  • Vrchnú vrstvu ozdobíme šľahačkou a drobným ovocím.
  • Je dobré pred servírovaním nechať dezert odpočívať pár hodín v chlade.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*