Mám rada originálne, talianské tiramissu, žial obávam sa spotrebovávať vajíčka bez tepelnej úpravy a takisto, kedže pečiem aj bez deti, nechcem alkohol v dezertoch. Tento postup na prípravu tiramissu sa zaobíde bez oboch “zrádnych” faktorov a napriek tomu chutí ako originál. Pripravujem tak tiramissu už vela rokov a na tento recept nedám dopustiť, vždy mojej rodine aj mojím návštevníkom chutí.
Potrebujete:
- 3 balenia dlhých piškót (ca. 36ks)
- 250g mascarpone
- 3 žĺtka
- 50g kr.cukru
- 200ml šľahačkovej smotany
- 200ml silnej kávy (espresso)
- Mandľová esencia na pečenie
- Tmavé kakao na pečenie
Postup:
- Najskôr si vyšľaháme smotanu do tuha. Pridáme mascarpone.
- Žĺtka spolu s cukrom dáme do vysokej nerezovej misky a nad parou šľaháme mixérom 7 minút, až sa vytvorí tuhá krémovotá zmes.
- Tu pridáme k mascarpone so šľahačkou a dochutíme mandľovou esenciou.
- Prichystáme si misu na dezert a malú misku, do ktorej dáme vychladnutú kávu.
- Postupne namočíme každú piškótu a položíme ju na dno formy. Keď je cely spodok vyložený, zalejeme polkou mascarpone zmesy a zarovnáme povrch.
- Opäť postup zopakujeme. Piškóty máčame do kávy, kladieme vedľa seba a keď je plocha plná, nalejeme zvyšnú mascarpone zmes.
- Na záver pomocou sítka posypeme celý povrch tiramissu horkým kakaom na pečenie a takto pripravený dezert necháme najlepšie cez noc oddychovať v chladničke.