HomePecieme Nepečený lahodný zákusok z kyslej smotany

Nepečený lahodný zákusok z kyslej smotany

Posted in : Pecieme, Sladké on by : lydia.argilli Značky:, , ,

V lete chutia mimoriadne hlavne lahké, a najmä studené dezerty. Tieto rezy sú za pár minút hotové a chutia sviežo.

Potrebujete:

  • (2 sáčky) dlhých piškót (ca. 24ks)
  • 250g jemného krémovitého syru (Lučina/Mascarpone)
  • 500ml kyslej smotany
  • 250ml sladkej smotany
  • 1 espresso šálka kávy
  • 1 balenie čírej drtenej želatíny (na 500ml tekutiny)
  • 5Pl pr.cukru
  • Vanilkový cukor
  • Kôra z 1 citróna
  • 4Pl kakaa
  • 100ml sladkej smotany
  • 100g horkej čokolády

Postup:

  • V prvom rade odporúčam na tento dezert použiť nádobu, ktorej sa dajú odstrániť boky. O dosť to uľahčí servírovanie. Samozrejme ale, že aj obdĺžniková miska splní svoj účel. Majlepšie vybrať formu so šírkou piškót.
  • Do misky si nalejeme vychladnuté espresso a polovičku piškót v ňom vždy namočíme a potom položíme blízsko seba do misky.
  • Šľahačkovú smotanu vyšľaháme.
  • Vo vysokej miske zmiešame kyslú smotanu, mascarpone, cukor, vanilkový cukor, vyšľahanú smotanu a citrónovú kôru. Dobre premiešame. Komu sa zmes zdá málo sladká môže dochutiť.
  • Do hrnca nasypeme želatínu a polejeme ju 3Pl vody. Hrniec na sporáku nahrejeme a želatínu miešame, až sa roztopí (nevaríme! Len nahrejeme hrniec a hneď ho vypneme).
  • Keď je želatína tekutá, primiešame do nej za lyžicu smotanovej zmesy, premiešame. Potom zmes prilejeme k zvyšnej smotanovej plnke a dobre premiešame.
  • Polku zmesy odoberieme a primiešame doňho kakao.
  • Bielu plnku vylejeme na pripravené piškóty a necháme 10-15 minút tuhnúť v chlade.
  • Na smotanovú bielu zmes pokladieme druhú vrstvu piškót (tentoraz bez espressa) a na ne nalejeme druhú časť plnky (kakaovú). Zarovnáme.
  • Takto pripravený zákusok necháme najlepšie cez noc tuhnúť v chladničke.
  • Na ďaľší deň si v hrnci nahrejeme smotanu, pridáme k nej na drobno pokrájanú čokoládu a miešame do rozpustenia.
  • Polevu nalejeme na ztuhnutý zákusok a ešte ho necháme ca. pol hodinu oddychovať v chlade pred nakrojením.
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial