Výborný cuketový nákyp s gréckym jogurtom (bez smotany, bez váženia)

Počas leta sa vždy teším na úrodu cukín z mojej záhradky. Keď sa začne ich sezóna, tak sa mi už zbiehajú slinky na prívarky, sladké cuketové perníky či nákyp. Teta môjho manžela pripravuje vynikajúce zeleninové nákypy celkom bez smotany, len z bieleho gréckeho jogurtu a tak som vyskúšala aj cuketový nákyp pripraviť na tento spôsob. Chutí vynikajúco, šťavnato s chrumkavou vrstvou na vrchu.

Potrebujete:

  • 2-3 väčšie cukiny/cukety
  • 6 väčších zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 100g hydinovej šunky

Na zálievku potrebujete:

  • 3 veľké vajíčka
  • 5 Pl bieleho jogurtu (kopcovite)
  • 5 Pl mlieka
  • 5 Pl hl. Múky
  • 5 Pl strúhaného parmezánu
  • Soľ, čierne korenie, sušené čili, cayenská červená paprika
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3Pl Posekané bylinky (petržlenová vňať, pažítka)

Postup:

  • Cuketu umyjeme, ošúpeme a postrúhame na hrubo. Osolíme a odložíme stranou.
  • Zemiaky očistíme, takisto postrúhame do inej misky na hrubo, osolíme a necháme stáť.
  • Šunku a cibuľu pokrájame na drobno, takisto aj bylinky.
  • Pripravíme si zálievku. Na to zmiešame v miske biely jogurt, mlieko, vajíčka a múku. Miešame až zaniknú všetky hrudky. Potom pridáme pretlačený cesnak, soľ a čierne korenie ako aj bylinky. Premiešame.
  • Zapekaciu nádobu vymastíme a na spodok dáme 1/2 cukín. Rovnomerne rozložíme po ploche.
  • Posypeme cibuľkou a zalejeme 1/3 zálievky.
  • Na to dáme zemiaky, pritlačíme, posypeme šunkou a zalejeme 1/3 zálievky.
  • Do zvyšnej zálievky pridáme parmezán, premiešame. Na zemiakovú vrstvu dáme posledný diel cukety a ten polejeme zálievkou s parmezánom.
  • Prikryté necháme najskôr piecť 30min., potom odokryjeme a dopečieme ešte 15-20min. do chrumkava.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*