U mojej starej mamy rástlo na lúkach neúrekom veľa šťaveľu a tak sme ho chodili ako deti zbierať a buď sme priamo jedli alebo použili na polievku či šalát. Jeho mierne kyslastá chuť práve v polievke dobre vynikne a netreba pridať žiaden ocot či citrón. Ideálny na prípravu sladko-kyslých polievok a tiež výborný zdroj vitamínu C. Ja šťaveľ pestujem v záhradke a aj moje deti ho chodievajú trhať pokiaľ sa hrajú na čerstvom vzduchu.
Tento istý postup používam v lete na prípravu šalátovej polievky, do tej len zvyknem pridať trošku octu, ktorý v šťaveľovej polievke netreba.
Postup:
- Na masle opečieme 1 cibuľu do zlatista.
- 2 veľké zemiaky pokrájame na kocky, pridáme k cibuľke, zalejeme 1,5l vody, pridáme soľ, čierne korenie a drtennú rascu a necháme 15min. variť do mäkka. Kdo chce môže pridať k zemiakom tavenný syr a spolu variť, dodá jej to na krémovosti.
- Potom zemiakovú zmes rozmixujeme ponorným mixérom do jemna.
- Medzitým necháme 2 vajíčka variť vo vriacej vode 10min. na tvrdo. Vajíčka ošúpeme a pokrájame na kocky .
- Šťavel umyjeme, spodné stonky odstránime a lístky pokrájame na drobno.
- Do rozmixovanej polievky pridáme 200ml mlieka alebo sladkej smotany a vložíme vajíčko a šťaveľ. Už viac nevaríme, aby sa zachovali vitamíny.
- Podľa chuti ešte dochutíme soľou a cukrom. Výsledkom je táto rýchla, krémovitá sladko-kyslá polievka.