Hrnčekový mrkvový chlieb bez kysnutia

V aktuálnom čase sa stávajú kvasnice, hlavne tie čerstvé, luxusným tovarom, preto je dobre mať po ruke recept na pečivo, ktoré možno vyrobiť celkom bez kvasníc, kvásku a aby to išlo rýchlo aj bez váženia. Tento chlieb používa na dosiahnutie nadýchanej a vláčnej štruktúry len prášok do pečiva, kvasinky z jogurtu a mrkvu. Výsledkom je rýchly, chrumkavý bochník.

Potrebujete:

  • 1 šálku špaldovej múky (na váženie použite šálku s objemom 300ml)
  • 2 šálky múky (najlepšie T650- chlebová múka, kdo nemá špaldovú či chlebovú môže použiť tiež polohrubú múku)
  • 1 šálka vlažnej vody
  • 2/3 šálky bieleho jogurtu (najlepšie probiotického)
  • 1PL soli
  • 1 šálka na jemno postrúhanej mrkvy (1-2ks)
  • 1 balenie prášku do pečiva

Postup:

  • Na spodnú časť rúry najskôr dáme malý plech do ktorého neskôr vlejeme vodu a potom si trúbu nahrejeme na 250C.
  • Zatiaľ, čo sa rúra nahrieva si pripravíme cesto. Na to zmiešame múku, prášok do pečiva, vodu, jogurt a soľ a miesime ca. 5min. Pridáme ešte postrúhanú mrkvu a domiesime až vznikne vláčne, nelepivé cesto (podobné kysnutému cestu). Ak je cesto málo vláčne, pridáme ešte trochu vlažnej vody.
  • Cesto dáme na plech, vytvarujeme do tvaru bochníka a ostrým nožom spravíme zopár nárezov na vrchu bochníka.
  • Potom na pripravený horúci plech v trúbe nalejeme za šálku vody a rýchlo vložíme nad to plech s chlebom. Voda zo spodného plechu sa vyparí. Takto necháme chlieb najskôr piecť pri 230C s ohrevom zdola a zhora.
  • Potom znížime teplotu na 180C a dopečieme chlieb ešte na ohreve zdola ca. 40min. do chrumkava. Uprostred pečenia pomažeme chlieb vodou, to mu dodá chrumkavú kôrku.

Kdo má doma pizza kameň, tomu odporúčam tento postup.

  • Kameň nechať nahriať spolu s plechom na vodu (to znamená plech na vodu na najnižšej polohe v trúbe, a pizza kameň na strednú polohu a takto nechať nahrievať).
  • Potom cesto pripraviť ako hore popísane a plech spolu s chlebom položiť na prvých 15min. na predhriaty kameň. Nezabudnúť naliať vodu do spodného plechu kvôli pare.
  • Potom chlieb odobrať z plechu a preložiť na pizza kameň. Pomazať vodou a ďalej piecť na ohreve zo spodu až do chrumkava.
  • Vďaka pizza kameňu sa teplota trúby ešte rovnomernejšie rozloží v ceste a dodá cestu lepšiu, chrumkavejšiu kôrku, takže kdo ho má doma, tomu odporúčam použiť.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*