Sladký zemiak nielen chutí mierne sladko, čím má vždy úspech u detí, ktoré sladkú chuť preferujú, ale je to tiež mimoriadne zdravá zelenina. Táto odroda zemiakov má svôj pôvod v južnej Amerika, odkiaľ sa dostala v 16. storočí na Európsky kontinent. Sladké zemiaky, alebo bataty, sú bohaté na kálium, zinok a kalcium. Tieto minerály sú mimoriadne prospešné pre náš nervový a kardio-systém a preto sa oplatí z času na čas siahnúť po tejto zaujímavej zelenine.
Lievance zo sladkých zemiakov sú pripravené len zo 6 surovín a s malou obemou múky (z klasickej na mandľovú či ryžovú) sú tiež vhodné pre všetkých, ktorí držia bezlepkovú diétu.
Potrebujete:
- 1 veľký sladký zemiak (ca. 350g)
- 1 vajíčko a 1 žĺtok
- 2PL kr. cukru
- 1 kávová šálka (150ml) hl. múky (alebo ryžovej či mandľovej múky)
- 1 kávová šálka sladkej šľahačkovej smotany
- štipka soli a štipka prášku do pečiva
Postup:
- Sladký zemiak ošúpeme a pokrájame na kocky. Tie zalejeme vodou, pridáme trochu soli a necháme variť ca. 10-15min. do mäkka.
- Potom zemiak z vody zlejeme, a pomocou lisu na zemiaky ho rotlačíme na jemnú kašu.
- Vajíčko a žĺtok vyšľaháme so šľahačkovou smotanou a cukrom do penista. Pridáme zemiakovú kašu, prášok do pečiva a múku a vypracujeme polotuhé cesto.
- Cesto necháme ešte 15 minút stáť, aby sa múka nabopnala.
- Potom teflónovú panvicu pomažeme pierkom namočeným v oleji a na horúcu panvicu dáme na každý lievanec za naberačku cesta.
- Pečieme na nízskom ohni ca. 3 min. z každej strany do zlatista.