luxusne_natierky

Luxusné nátierky na pohostenie

Kdo chystá posedenie pre väčšiu návštevu, či jedlo formou švédskych stolov, tomu sa zídu recepty na nátierky, ktoré možno jednoducho pripraviť a ktoré ú vhodné na prípravu jednohubiek, chlebíčkov, či plnených malých košíčkov z lístkového cesta. Takéto pohostenie sa zaobíde bez väčšieho množstva riadu na servírovanie. Ideálne tiež na oslavy v záhrade, alebo grilovanie.

Šunková pena

Potrebujete: 100g šunky (bravčovej alebo kuracej), 50g masla izbovej teploty, 250g jemného krémovitého syra (Lučina), soľ, čierne korenie

Postup: Šunku si pokrájame na drobné kúsky a dáme spolu s maslom a krémovitým syrom do vysokej nádoby. Pomocou ponorného mixéra rozmixujeme na jemnú penu. Pri servírovaní nanesieme penu pomocou cukrárenského vrecúška a ozdobíme bylinkami (Bazalka/tymián/žerucha) či čiernym sézamom.

Pena z lososu

Potrebujete: 1 pohár lososu naloženom v oleji, 250g jemného krémovitého syra (Lučina), čierne korenie

Postup: Losos dáme do sítka a vytlačíme z neho olej. Za 1PL lososu si odložíme stranou na ozdobu. Zvyšok dáme do vysokej misky a rozmixujeme na jemnú penu ponorným mixérom. Nesolíme, nakoľko naložený losos je už slaný, ale dochutíme čiernym korením. Pri servírovaní ozdobíme kúskami lososa prípadne kôprom.

Vajíčková jemná nátierka

Potrebujete: 3-4 vajíčka, 1 kyslú smotanu, 50g masla izbovej teploty, 1/2čl Worcherstrovej omáčky, soľ, čierne korenie, 1čl horčice, 1PL tatarskej omáčky

Postup: Vajíčka najskôr uvaríme na tvrdo (10min.) a necháme ich vychladnúť. Potom ich rozrežeme na polovičku, žĺtka vydlabeme a dáme do misky spolu s maslom, smotanou, horčicou a tatárskou omáčkou. Všetko vyšľaháme ponorným mixérom do jemnej peny. Pridáme na drobno pokrájané bielka a dochutíme Worchestrovou omáčkou, soľou a čiernym korením. Pri servírovaní ozdobíme kaviarom alebo kaparou.

Pikantná mexická nátierka

Potrebujete: 250g jemného krémovitého syra (Lučina), 2PL salsa omáčky, 4 sušené paradajky, 1čl červenej curry pasty/ alebo harrisa pasty (obe sú relatívne štipľavé, takže pozorne dávkovať), soľ, čierne korenie

Postup: Krémovitý syr dáme spolu so salsou a curry pastou (alebo harrisou) do nádoby a miešame až sa všetky položky spolu spoja. V tomto prípade neodporúčam použiť mixér, lebo malé kúsky sú v tejto nátierke žiadné. Následne pokrájame sušené paradajky na drobno a pridáme k nátierke ako aj soľ a čierne korenie. Servírovujeme posypané zaváranou kukuričkou alebo malými fazľkami či posypané pokrájanou čili papričkou.

One Comment

  1. Pingback: 5 chutných nápadov na Silvester - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*