Krehké trvanlivé slané pečivo

Toto maslové pečivo je krásne krehučké a veľmi trvácne, v uzavretej nádobe vydrží chutné aj mesiac. Cesto je rýchlo hotové a netradične sa doňho pridáva ocot, ktorý necítiť ale dodá cestu správnu konzistenciu.

Potrebujete:

  • 200g masla izbovej teploty
  • 2 vajíčka
  • 2PL octu
  • 2PL oleja
  • 1PL soli
  • 1PL kr. cukru
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 400g hl. múky

Postup:

  • Jedno vajíčko rozbijeme a oddelíme žĺtko od bielka. Bielka dáme do misky a žĺtko na potretie odložíme stranou. Pridáme do misky tiež celé druhé vajíčko.
  • Okrem toho pridáme tiež ocot, olej, maslo, soľ, cukor, prášok do pečiva a postupne pridávame preosiatú múku.
  • Rukami miesime cesto až sa všetky komponenty spoja do elastického cesta.
  • Cesto netreba nechať stáť ale možno hneď ďalej spracovať a vytvarovať do požadovaného tvaru. Napríklad rozvaľkáme a rozrežeme na štvorce alebo vygúľame šúľance a tie zatočíme.
  • Cesto položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Na záver každý kus potrieme žĺtkom a posypeme soľou, prípadne sezamom alebo syrom.
  • Pri 180C necháme piecť ca. 8-10min. do zlatista.
  • Uskladňujeme v uzavretej nádobe.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*