baklava recept

Orientálna Baklava

Kdo už navštívil juhoslovanské krajiny, či Grécko alebo Turecko sa už určite stretol s touto orientálnou dobrotou. Baklava sa vyrába z extra tenkého cesta (filo cesto alebo yufka) podobné štrúdlovému cestu, a plní sa vo viacerých vrstvách orieškami. Po upečení sa polieva baklava cukrovým sirupom, čo túto sladkosť konzervuje pred vysokými teplotami, ale tiež jej dodáva tú správnu, lepkavú konzistenciu. Príprava je naozaj nenáročná, taže sa jej netreba báť.

Potrebujete:

  • ca. 5 velkých plátov fila cesta alebo štrúdľového cesta
  • 150g masla
  • 200g posekaných orieškov (vlaššské alebo liesové, mandle alebo pistácie)
  • 1/2 šálky kr.cukru

Na sirup potrebujete:

  • 1 šálku kr. cukru
  • 2 šálky vody
  • 2PL medu

Postup:

  • Pláty cesta narezať na veľkosť plechu. Celkovo treba ca. 10 rovnako veľkých plátov.
  • Formu na pečenie vymastiť. Ja som použila kruhovú formu, ale takisto možno použiť aj obdĺžnikovú.
  • Maslo roztopiť v hrnci ale mikrovlnke.
  • Na plech položiť prvú vrstvu cesta, pomazať maslom, položiť druhú vrstvu cesta, opať pomazať a toto zopakovať pokiaľ sú na sebe 4vrstvy.
  • Potom posypať 4.vrstvu polovičkou orechov a polovičkou cukru.
  • Opať položiť 4.vrstvy pomastených plátov cesta a pospyať zvyškom kr. cukru a orechami.
  • Na vrch položiť ešte posledné 1-2 vrstvy cesta a vrchnú vrstvu dôkladne pomazať zvyšným maslom.
  • Cesto narezať na malé kúsky. Mne sa na to osvedčilo použiť nôž na pizzu.
  • Potom dať do predhriatej rúry pri 180C na ca. 35min. do zlatista piecť.
  • Počas pečnia si pripraviť sirup. Na to dať do hrnca cukor a pomaly ho nechať karamelizovať. Hned ako dostane hnedú farbu zaliať vodou a pridať med. Všetko za zohrievania miešať až sa rozpustí.
  • Potom variť ca. 20min. pokiaľ sa redukuje tekutina na polovicu a dostane sirupovitú konzistenciu.
  • Po vybratí baklavy z trúby hneď za horúca poliať pripraveným sirupom a ten nechať aspoň 2 hod. do baklavy vsiaknúť.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*