Pečenový syr je dobrota, ktorú poznajú najmä Slováci. V 70-tich rokoch boli však veľmi v kulinárskej móde studené pohostenia s veľkým výberom studených jedál, medzi ktorými sa nachádzali takisto ‘tarine’. Sú to pečené mäsové produkty, ktoré chutia aj studné. Spracované boli pri tom mäsá rôzneho druhu (kuracie, telacie, bravčové) ale takisto aj pečienky. Neprekvapilo by ma teda, keby mal pečeňový syr svôj pôvod práve v tomto období. Jeho príprava doma je nenáročná a preto sa oplatí vyskúšať.
Potrebujete:
- 500g pečienok (ja som použila kuracie ale môžu byť aj bravčové, telacie, atď.)
- 2 vajíčka
- 100ml šľahačkovej smotany
- 1 cibuľa
- 60g hl. múky
- soľ, čierne korenie
- slanina/šunka na vrchnú vrstvu (možno aj úplne vynechať)
Postup:
- Kuracie pečienky umyť, osušiť a surové rozomlieť na jemno (buď kuchynským robotom alebo mlynčekom)
- Cibuľu pokrájať na jemno a pridať k pečienkam tak isto ako vajíčka, múku, soľ a čierne korenie.
- Šľahačkovú smotanu vyšľahať do tuhého snehu a pomalým pohybom primiešať k zmesi.
- Zapekaciu formu (najlepšie sa hodí hranatá menšia forma na pečenie) vymastiť a jej dno a strany obložiť slaninou/šunkou. Do takto pripravenej formy naliať pečeňovú zmes.
- Formu zakryť alobalom a celú formu položiť do väčšej formy, ktorú naplníme vodou tak aby aspoň 1/2 zapekacej formy bola vo vode.
- Takto pripravenú formu nechať piecť pri 180C ca. 1,5 hodiny.
- Pred vybratím z formy a nakrojením nechať pečeňový syr dôkladne vychladnúť.