Biela zeleninová polievka

Táto polievka je absolútna klasika medzi polievkami, a keďže táto stránka je zameraná na tradičné pokrmy, rada ju sem chcem pridať. Zeleninu možno v nej obmienať podľa aktuálnej sezónny. Výbornou prílohou k tejto polievke sú zámelky.

Postup:

  • Cibuľu pokrájať na drobno a na nízskom ohni nechať na 2PL masla a 1PL oleja pomaly pražiť.
  • Medzitým očistiť a pokrájať zeleninu na drobno. Základom každej zeleninovej polievky by malo byť trio – mrkva, zeler, pór ale samozrejme, že toto trio možno obohatiť aj o brokolicu, karfiol, kel, zemiaky, hrášok, kukuricu a poď.
  • Tvrdú zeleninu (mrkva, zeler, atď. ) pridať k opečenej zelenine a spolu 5min. za občastného miešania piecť. To je dôležité lebo vďaka tomuto predpečeniu sa nielen skráti doba varenia tvrdej zeleniny ale tento krok dodá tiež polievke krásnu arómu.
  • Potom pridať dodatočnú zeleninu, všetko zaliať 1,5l vody a dokoreniť soľou, čierným korením a drtenou rascou. Prikryté nechať na nízskom ohni variť ca.15-20 min. pokiaľ je všetká zelenina mäkká.
  • Pred koncom varenia si pripraviť zápražku. Na to opražiť krátko na sucho (bez tuku) 2pl hl. múky, pridať 2PL masla a krátko už len popražiť (zápražka má ostať biela a nezhnednúť). Potom stiahnúť z ohňna a pridať do nej za 1 pohár studenej vody a dobre roztrepať aby neboli hrudky. Kdo chce ísť na istotu vleje zápražku do polievky cez sítko aby sa zachytili prípadne hrudky.
  • Zápražku vliať do polievky, premiešať a ešte nechať spolu zovrieť. Na záver posypať posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Ideálnou prílohou k zeleninouvej polievke sú múkové halušky alebo zámelky. Recept na zámelky nájdete tu- https://recepis.sk/2019/09/02/domaca-zamelka-do-polievky/

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*