Plnené viničné listy “Sarma”

Kdo už bol na dovolenke v Turecku či Grécku sa už určite stretol s týmto orientálnym pokrmom. Toto jedlo je vynikajúce do teplých letných dní. Pozostáva síce z mnohých surovín, avšak netreba sa dlhou listinou prísad odradiť, tieto sú raz dva zmiešané a plnka tak rýchlo hotová.

Na plnku potrebujete:

  • 200g mletého hov.mäsa
  • 1-2 šálky surovej ryže (najlepšie sa hodí basmati ryža)
  • 1-2 šálky stredne hrubého bulguru (surový)
  • 1pl sušenej mäty
  • 1čl sušeného čili
  • 2čl soli
  • 1 rajčina postrúhaná  na hrubom strúhadle
  • 1 čl čierneho korenia
  • 1 cibuľa
  • 1 zelená paprika
  • za hrsť čerstvej petržlenovej vňate pokrájanej na jemno
  • 50ml rajčinového pretlaku
  • 3 Pl oleja (napríklad olivového alebo slnečnicového)
  • 1 zelenú papriku pokrájanú na drobno
  • 2 paradajky potrúhané na hrubom struhlíku
  • za 1 Pl paprikoveho pyré salca (kdo nemá dá namiesto 2 čl sladkej červenej papriky)

Okrem toho:

  • na podlievanie ešte treba 500ml hov. vývaru zmiešanom s račinovým pretlakom (2-3PL)
  • a samozrejme umyté viničné listy zbavené stonky – ca. 40-45ks na uvedené množstvo plnky

Postup:

  • Najskôr do misky vložíme všetky suroviny na plnku (ryža, bulgur, na jemno pokrájanú cibuľu, na jemno pokrájanú papriku, soľ, čili, korenie, vňať, sušenú mätu, postrúhanú rajčinu, olej, rajčinovú šťavu, sladkú papriku/salču) a dobre spolu premiešame.
  • Zmes by mala byť vlhká a mastná, nakoľko sa ryža aj bulgur varia už plnené a tak potrebujú podstatne dlhšie aby boli mäkké ako keby boli predvarené.
  • Na spodok širokého hrnca vložíme pár vinničných listov alebo na plátky pokrájané rajčiny prípadne hov. kosť pre lepšiu arómu.
  • Viničnné listy najskôr obaríme vrelou vodou do ktorej sme pridali trochu soli a necháme ich tam 30 sekúnd zmäkknúť (zmenia rýchlo farbu zo sviežej zelenej na vojenskú,a vtedy saú hotové).
  • Potom listy vyberieme z vody a necháme ich vychladnúť na mriežke alebo kuchynskej utierke.
  • Keď sú listy vychladnuté tak ich otočíme lícom tak, aby bola vnútorná strana (teda so žilkami) listu hore, a do každého listu dáme na spodok (tam kde je stonka) za trošku zmesy.
  • Následne strany listu preklopíme z oboch strán smerom do stredu (ako na obálke) a zatočíme list aby vznikol malý šúľanec.
  • Do hrnca poukladáme naplnené viničnné listy a podlejeme ich trochu zmeskou vývaru a rajčinoveho pretlaku (ca 300ml vývaru +100ml rajčinovej šťavy). Zelenina by nemala v tekutine plávať, treba len málo tekutiny. Každú pol hodinu pokrm skontrolujeme a tekutinu dolejeme.
  • Viničnné listy polejeme tiež trochou oleja a potom prikryté pomaly dusíme pokiaľ plnka nezmäkne (1,5-2hodiny). Nezabudneme pravidelne podlievať.
  • Na záver sa zelenina zvykne ešte polievať aromatickou pastou pre zvýšenie chuti. Tá sa vyrobí tak, že sa na oleji osmaží 2 Pl sušenej mäty, 1 čl chilli, trocha citrónovej šťavy ako aj 1 Pl paprikového pyré (kdo nemá dá 1PL červenej sladkej papriky). Keď zmes začne rozvoniavať, tak sa zaleje trochou vody alebo štavou z 1/2 citróna a dobre rozmieša až vznikne kaša. Tá sa potom vylejem na povrch viničnných listov.
  • Jedlo sa podáva s čerstvým pečivom poliate bielym jogurtom alebo tzatziky.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*