HomeHlavné jedlá Naplnené viničné listy “Sarma”

Naplnené viničné listy “Sarma”

Posted in : Hlavné jedlá, Mäsité jedlá on by : lydia.argilli Značky:,

Kdo už bol na dovolenke v Turecku či Grécku sa už určite stretol s týmto orientálnym pokrmom. Toto jedlo je vynikajúce do teplých letných dní. Pozostáva síce z mnohých surovín, avšak netreba sa dlhou listinou prísad odradiť, tieto sú raz dva zmiešané a plnka tak rýchlo hotová.

Na plnku potrebujete:

  • 200g mletého hov.mäsa
  • 1-2 šálky surovej ryže (najlepšie sa hodí basmati ryža)
  • 1-2 šálky stredne hrubého bulguru (surový)
  • 1pl sušenej mäty
  • 1čl sušeného čili
  • 2čl soli
  • 1 rajčina postrúhaná  na hrubom strúhadle
  • 1 čl čierneho korenia
  • 1 cibuľa
  • 1 zelená paprika
  • za hrsť čerstvej petržlenovej vňate pokrájanej na jemno
  • 50ml rajčinového pretlaku
  • 3 Pl oleja (napríklad olivového alebo slnečnicového)
  • 1 zelenú papriku pokrájanú na drobno
  • 2 paradajky potrúhané na hrubom struhlíku
  • za 1 Pl paprikoveho pyré salca (kdo nemá dá namiesto 2 čl sladkej červenej papriky)

Okrem toho:

  • na podlievanie ešte treba 500ml hov. vývaru zmiešanom s račinovým pretlakom (2-3PL)
  • a samozrejme umyté viničné listy zbavené stonky – ca. 40-45ks na uvedené množstvo plnky

Postup:

  • Najskôr do misky vložíme všetky suroviny na plnku (ryža, bulgur, na jemno pokrájanú cibuľu, na jemno pokrájanú papriku, soľ, čili, korenie, vňať, sušenú mätu, rajčiny, olej, rajčinovú šťavu, sladkú papriku/salču) a dobre spolu premiešať.
  • Zmes by mala byť vlhká a mastná, nakoľko sa ryža aj bulgur varia už plnené a tak potrebujú podstatne dlhšie aby boli mäkké ako keby boli predvarené.
  • Na spodok širokého hrnca vložíme pár vinničných listov alebo na plátky pokrájané rajčiny prípadne hov. kosť pre lepšiu arómu.
  • Viničnné listy najskôr obaríme vrelou vodou do ktorej sme pridali trochu soli a necháme ich tam 1-2 min. zmäkknúť. Potom listy zlejeme z vody a necháme ich vychladnúť, najlepšie na kuchynskej utierke.
  • Keď sú listy vychladnuté tak ich otočíme lícom aby na vrch tak, aby bola vnútorná strana (so žilkami) listu hore, a do každého listu dáme na spodok (tam kde je stonka) za trošku zmesy.
  • Následne strany listu preklopíme z oboch strán smerom do stredu (ako na obálke) a zatočíme list aby vznikol malý šúľanec.
  • Do hrnca poukladáme naplnené viničnné listy a podlejeme ich trochu zmeskou vývaru a rajčinoveho pretlaku (ca 300ml vývaru +100ml rajčinovej šťavy). Zelenina by nemala v tekutine plávať, treba len málo tekutiny a podlievať ca. každú pol hodinu.
  • Viničnné listy polejeme tiež trochou oleja a potom prikryté pomaly dusíme pokiaľ plnka nezmäkne (1,5-2hodiny). Nezabudneme pravidelne podlievať.
  • Na záver sa zelenina zvykne ešte polievať aromatickou pastou pre zvýšenie chuti. Tá sa vyrobí tak, že sa na oleji osmaží 2 Pl sušenej mäty, 1 čl chilli, trocha citrónovej šťavy ako aj 1 Pl paprikového pyré (kdo nemá dá 1PL červenej sladkej papriky). Keď zmes začne rozvoniavať, tak sa zaleje trochou vody alebo štavou z 1/2 citróna a dobre rozmieša až vznikne kaša. Tá sa potom vylejem na povrch viničnných listov.
  • Jedlo sa podáva s čerstvým pečivom poliate bielym jogurtom alebo tzatziky.
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

<aside id="foodrecipes_randompostwidget-7" class="widget blog-categories foodrecipes_randompostwidget"><h2 class="widget-title"> </h2>
</aside>
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial