Domáci cesnakový chlebík

Krásny aromatický chlebík, ktorý je nenáročný na prípravu a rozvonia celú kuchyňu. Okrem toho chlebík netreba krájať, stačí si jednotlivé kúsky odtrhnúť a jesť.

Potrebujete:

  • 500g hladkej múky
  • 2 vajíčka
  • 1PL soli
  • ½ čerstvých kvasníc
  • 1 PL cukru
  • 50g +50g roztopeného masla
  • Ca. 150ml mlieka
  • 2 strúčiky cesnaku a cesnaková vňať (prípadne pažitka)

Postup:

  • Droždie rozdrobiť do misky, posypať cukrom a dobre premiešať. Potom prikyť a nechať 10-15min. stáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
  • Múku zmiešať zo soľou a roztopeným maslom, pridať tiež kvások a vajíčka. Potom pomaly prilievať mlieko až vznikne žiadaná elastická konzistencia.
  • Cesto miesiť aspoň 10min. aby sa stalo pekne elastické. Potom prikryté nechať 1hod. kysnúť.
  • Cesto potom rozvaľkať na šulec, ten rozkájať na rovnako veľké kúsky. Obdĺžikovú formu na pečenie vymastiť.
  • Druhú časť masla zmiešať s rotlačeným cesnakom, na jemno pokrájanou vňaťou a štipkou soli.
  • Potom do formy dať vždy kus cesta, pomazať cesnakovým maslom a opäť cesto. Z hore uvedeného cesta mi vystačí na 2 formy.
  • Chlebík piecť pri 200° ca. 25min. do hnedasta.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*