Pesto z medvedieho cesnaku

Lesy sa opäť rozvoniavajú medvedím cesnakom a len málokdo im odolá pri prechádzke a prinesie si zopár lístkov aj domov. Kedže je medvedí cesnak len 2-3 dní čerstvý je dobre ho rýchlo spracovať či už ako nátierku, polievku či vo forme omáčky. Kdo chce ho konzervovať môže z neho vytvoriť pesto, ktoré v chladničke ostane čerstvé aj 1 mesiac. To sa hodí či už k cestovinám, jarným uvareným zemiakom, do zemiakového pyre ale aj do zeleninových polievok (na záverečné dochutenie).

Postup:

  • 1kg medvedieho cesnaku prebrať a vyselektovať poškodené či zvädnuté lístky. Potom dobre umyť vo vode a v odstredivke na šalát dobre osušiť.
  • Následne po častiach rozmixovať mixérom na jemnú kašu. Tú dať do misky. Pridať za 1 kávovú šálku oleja (slnečnicový alebo olivový), 100g posekaných mandlí a 100g postrúhaného syru parmezán. Takisto pridať roztlačené 3-4 stúčiky cesnaku.
  • Všetko spolu premiešať a podľa potreby dosoliť (parmezán je slaný, takže treba soliť opatrne). Potom dať do uzatváratelnej nádoby a skladovať v chladničke.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*