Maslová tekvica patrí k mojím absolútnym favoritom medzi tekvicami. Nielen, že je rýchla na prípravu a ľakho dostupná v obchodoch ale jej chúť nieje tak dominantná ako pri mnohých iných tekvicových druhoch a dá sa krásne kombinovať najmä s koreňovou zeleninou.
Postup:
- Menšiu maslovú tekvicu ošúpať (šupka je síce jedlá, ale bez nej je tekvica krémovitejšia), vybrať jadierka a pokrájať.
- Okrem toho 2 mrkvy, 2-3 zemiaky, 1 sladký zemiak pokrájať na kocky. 1 Cibuľu ošúpať a takisto pokrájať.
- Na oleji a troške masla osmažiť cibuľku do zlatista, pridať zvyšnú zeleninu a zaliať 2l vody alebo vývaru. Osoliť, okoreniť kmínom a čierným korením a zakryté variť 30min.
- Potom polievku rozmixovať ponorným mixérom do hladka.
- Kdo chce môže na záver ešte mramorovať hotovú polievku sladkou smotanou, prípadne servírovať so smaženými krutónmy.