Toto sladké jedlo si vždy spájam s mojím detsvom. Ako deti sme ho obľubovali a najmä skvelú vanilkovú omáčku, ktorou sa polievali buchtičky. Najviac problémov som videla s tvarovaním buchtičiek. Raz som však na internete videla šikovný postup, pri ktorom sa najskôr vyformujú súlančeky cesta, ktoré sa kladú vedľa seba a tie sa potom narežú. Obrázok k presnejšej predstave prikladám. Takto sú rýchlo hotové a akurát veľké.
Potrebujete:
- 500g polohr.muky
- 1/2 čerstvých kvasníc
- 4pl kr.cukru
- 20g roztopeného masla (+ďaľších 10g na pomazanie)
- 1 vajíčko
- Ca. 250-300ml teplého (nie horúceho) mlieka
- štipka soli
Na vanilkovú omáčku:
- 700ml mlieka
- 15g masla
- 1 vanilkový pudding (prášok)
- 4PL cukru
- 1 vanilkový cukor (alebo vanilkový extrakt)
Postup:
- Kvasnice dať do misky spolu s cukrom, jemne spolu poztláčať a nechať 10min prikryté stáť. Z kvasníc sa v tomto čase pomocou chemickej reakcie vytvorí kvások.
- Ten potom zmiešať s múkou, vajíčkom, soľou, roztopeným maslom a postupne prilievať mlieko až vznikne vláčne cesto. Z toho vytvarovať bochník, povrch posypať múkou a prikryté nechať 1-1,5hod. kysnúť.
- Potom cesto rozdeliť na viacero rovnakych bochníkov a tie postupne vyrolovať do rovnako hrubých a dlhých pásov. Tie rozkrájať na rovnako veľké kúsky a z tých pomocou gúľania medzi dlaňami oboch rúk formovať valčeky. Tie klásť na plech s odstupom, pozdĺžne nakrojiť nožom a vrch dobre pomazať roztopeným maslom. Nechať piecť pri 180°C do zlatista (ca.20min).
- Na vanilkovú omáčku nechať zohriať 600ml mlieka spolu s 15g masla. Medzitým rozmiešať v 100ml mlieka 1 vanilkový puding, 4 Pl kr.cukru, 1vanilkový cukor. Potom vliať do vriaceho mlieka a uvariť poloriedký puding.
Horné množstvo cesta je na zhruba 6-8 veľkých porcií, komu je to veľa, urobí cesto z polovičného množstva alebo použije polku cesta na vyrobu napríklad buchiet plnených marmeládov.