Zdravé cviklové brownies (recept bez vajec)

Zdravé cviklové brownies (recept bez vajec)

Máte radi brownies? Tak vám odporúčam vyskúšať aj tieto cviklové brownies, ktorá chutia rovnako lahodne ako originál, sú ale neporovnateľne menej kalorické a zdravšie.

Budete cítiť cviklu? Nie!

Väčšina ľudí je zarazených, keď im poviete, že tieto brownies obsahujú cviklu, nakoľko ju po upečení chuťovo necítite. Avšak vďaka pridaniu cvikle dostanú brownies krásnu mokrú a lepkavú konzistenciu bez toho aby ste museli použiť veľké množstvo tuku či čokolády ako je tomu pri klasických brownies.

Suroviny:

  • 70g kakao
  • 70g cukru
  • 230g múky
  • 100g margarínu (roztopený)
  • 1 čl prášku do pečiva
  • 100g tmavej čokolády posekanej na kúsky
  • 500g uvarenej červenej repy (ca. 2 ks)
  • 2 PL šrotovaných ľanových semiačok +5PL vody
  • 1 čl mletej škorice
  • Kdo chce môže použiť čokoládu alebo dehydratovanú cviklu na ozdobu

Postup:

  • Ak máte možnosť kúpte už predvarenú cviklu. Ak nie, tak nechajte najskôr variť cviklu vcelku aj so šupou vo vode do mäkka. Aby si zachovala peknú farbu je dobre pridať trošku citrónovej šťavy do vody.
  • Keď cvikla vychladne, tak ju ošúpeme, pokrájame na kocky a dáme do vysokej nádoby.
  • Potom ju ponorným mixérom rozmixujeme na kašu.
  • Medzitým si pripravíme ľanové semiačka. Tieto nahradia v koláči vajíčka.
  • Tie dáme do misky, polejeme vodou, dobre premiešame a necháme 5 minút nabopnať.
  • Do vysokej misky preosejeme múku, kakao a práškový cukor.
  • Pridáme roztopený margarín, rozmixovanú cviklu, prášok do pečiva, ľanové semiačka ako aj škoricu. Premiešame.
  • Na záver pridáme čokoládové kúsky a primiešame ich k cestu.
  • Menšiu formu na pečenie (moja má 25x32cm) vyložíme papierom na pečenie a cesto do formy nalejeme a zarovnáme.
  • Pečieme pri 180C ca. 30 minút, až začnú brownies voniať.
  • Po vychladnutí brownies ozdobíme podľa chuti. Ja som použila prifarbenú bielu (vegan) čokoládu a na drobno pokrájané kusy dehydratovanej cvikli.

Môj tip

Jednoduchý test, či už je cesto hotové – proste zapichnite špáratko do cesta, keď je po vytiahnutí čisté je cesto hotové. Ak na ňom ostanú ešte kúsky cesta lepiť, treba ešte krátko nechať v trúbe.

Podrobný postup aj s video o tom ako piecť bez vajec nájdete v tomto článku- https://recepis.sk/2022/02/20/recept-piect-bez-vajec/

Tento recept patrí do kategórie – Vegan, Veľkonočné pečenie.

One Comment

  1. Pingback: Blondies, šťavnatý brownie z arašídového masla, (recept bez vajec) - recepis.sk

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*