Čo vznikne keď spojíte mini cheesecake a panna cotta recept? No predsa tieto lahodné mini-tortičky.
Patríte aj vy k milovníkom panna cotty? Panna cotta nemusí byť servírovaná len tradične v miske, v tomto prípade som sa inšpirovala pri servírovaní mini-cheesecakom.
Je to jednoduchý nepečený dezert, ktorý si vyžaduje len jedno – trpezlivosť. Tú budete potrebovať pokiaľ čakáte na stuhnutie tejto dobroty. Tento dezert spája krehkú vanilkovú chuť spolu s receptom na nepečený cheesecake a výsledkom sú tieto chutné malé tortičky.
Suroviny na panna cotta:
- 400ml šľahačkovej (alebo rastlinnej) smotany
- 4 PL kr. cukru
- 1 čerstvá vanilka (alebo 1 vanilkový cukor)
- 1 balenie drtenej čírej želatíny (na 500ml)
Ostatné suroviny:
- 150g maslový keksíkov
- 50g masla alebo margarínu izbovej teploty
- 20g jemného krémovitého syru
- 100g drobného červeného ovocia (napr. maliny, ríbezle, čerešne)
- 250 ml vody
- 2 PL cukru
- 1 tortové želé (červené)/ 20g kukuričného škrobu
- (25 g tmavej čokolády)
Postup:
- Začneme prípravou panna cotta. Na to zohrejeme smotanu.
- Potom v smotane rozmiešame v nej cukor a vanilku (na to vanilku rozrežeme a hrotom noža vyškrabeme vnútro).
- Zvyšok vanilky pridáme do mlieka počas varenia. Neskôr ho odstránime, predtým než pridáme želatínu.
- Smotana by mala byť horúca ale nemala by zovrieť.
- Drtenú želatínu nasypeme do hrnca spolu s vlažnou, nie horúcou vodou (2-3 lyžice). Hrniec krátko nahrejeme a miešame, až sa želatína začne topiť.
- Keď je želatína tekutá, pridáme malé množstvo teplej (nie horúcej) smotany a remiešame. Potom zmes prilejeme do zvyšnej smotany.
- Kdo sa obáva, že by v smotane mohli ostať kusy želatíny, preleje ju do smotany cez sitko.
- Takto pripravenú smotanu nalejeme do formičiek a necháme ju v chladničke aspoň hodinu tuhnúť.
- Ja som použila muffinové formičky, odporúčam však použiť silikónové a nie kovové aby sa vám neskôr hmota lepšie vyberala.
- Medzitým si pripravíme spodok tortičky. Na to dáme keksíky do sáčku, ten uzavrieme a potom valčekom na cesto keksíky rozdrtíme na jemno.
- Presypeme do misky. Pridáme maslo/margarín a jemný krémovitý syr.
- Vypracujeme hladké cesto. To dáme krátko tuhnúť do mrazničky.
- Potom ho vyrolujeme na pracovnú plochu a vykrojíme kruhy s polomerom našich tortičiek. Tie pokladieme na plech a necháme v chladničke stuhnúť.
- Kruhy by mali mať rovnaký priemer ako naše muffinové formičky.
- Na záver si pripravíme želé. Na to nahrejeme ovocie zaliate vodou a cukrom. V 2 lyžiciach vody si rozmiešame želé. Keď ovocie zmäkne prilejeme želé a miešame do stuhnutia. Potom necháme trochu vychladnúť.
- Už len vrstvíme. Na stuhnuté kruhy položíme panna cottu, ktorú sme vybrali z formy a na vrch nalejeme trochu želé s ovocím.
- Kdo chce, môže pokvapkať tortičky roztopenou čokoládou.