Toto pečivo si vyžaduje trošku viac trpezlivosti a tiež zručnosti ale výsledok stojí za to. Mandľová chuť marcipánu sa pečení ešte zosilní a táto zas pekne harmonizuje s mierne kyslastou chuťou marlemády.
Potrebujete:
- 270 g múky
- 2 vajíčka
- 50g práškového cukru
- 150g masla
- Štipka soli
- 200g marcipánu
- Marmeláda (bez kúskov, najlepšie geleé)
Postup:
- Vajíčka prešľaháme s cukrom a pridáme maslo, soľ a múku. Vypracujeme vláčne, nelepivé cesto.
- Cesto vyrolujeme na pomúčenej pracovnej ploche do obdĺžnika a potom ho rozrežeme na 4 rovnako hrubé pásy.
- Marcipán potrháme na menšie kúsky, dáme ho do vysokej misky a pridáme bielka. Šľaháme s bielkami až sa spoja spolu. Na to treba trochu trpezlivosti, trochu to trvá.
- Keď sa položky spoja, dáme ich do cukrárenského vrecka, najlepšie bez špičky aby sa nám zmes dobre vytláčala.
- Marcipán nanesieme na každý kus cesta zprava a zľava, uprostred necháme medzeru. Ja som po marcipáne ešte prešla po nanesení hranou vidličky, aby bol všade rovnako hrubo nanesený a aby sa vytvoril pekný vrúbkovitý tvar plnky.
- Do iného cukrárenského vrecka si dáme marmeládu. Vybrať možno podľa chuti, ja som zvolila jahodovú a černicovú pre je sýtu farbu.
- Do vzniknutej priehlbiny nanesieme potom vrstvu marmelády. Na záver pokrájame cesto pozdĺžne na menšie kusy. Tie prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečieme pri 180 v predhriatej rúre ca. 8-10 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť až potom odoberieme z plechu. Pred servírovaním posypeme práškovým cukrom.