Baklažán plnený hovädzím mäsom

Baklažán patrí medzi zeleniny, ktoré keď je správne pripravená zachutí aj zarytým odporcom zeleniny. Keďže surový baklažán nemá sám o sebe veľmi intenzívnu chuť, preto je dôležité mu túto najskôr dodať. Najjednoduchším spôsobom ako dopomôžeme baklažánu k novej aróme je pomocou grilovania- či už priamo na grile, v trúbe na grilovacej funkcii alebo v grilovacej panvici. To dodá iinak nevýraznemu baklažánu neuveriteľne silnú arómu a chuť, ktorej nikdo neodolá.

Potrebujete (pre 4 osoby):

  • 4 baklažány
  • 200g hovädzieho mletého mäsa
  • cibuľa
  • 2 rajčiny
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zelené (štipľavé alebo menej pikatné) čili papriky
  • 200ml rajčinovej šťavy
  • 100ml vývaru
  • soľ, čierne korenie, sušené čili

Postup:

  • Baklažány umyjeme, pomocou zemiakovej škrabky ošúpeme časť šupky, ale len toľko aby vznikol pruhový vzor (p. obrázok).
  • Takto pripravený baklažán dáme do misky so slanou vodou a necháme ho 15 minúť stáť. Potom ho vyžmýkame rukami z prebytočnej tekutiny a necháme grilovať až je dutina mäkká a povrch mierne opečený. Ja som grilovala na plynovom grili ca. 15-20 minút. Uprostred grilovania som baklažány raz otočila.
  • Medzitým si pripravíme plnku. Na to v panvici opečieme na drobno pokrájanú cibuľku, pridáme mäso, ktoré sme okorenili soľou a čiernym korením a spolu ďalej pečieme. Keď mäso dostane hnedastú farbu pridáme na jemno pokrájane čili papriky a 2 rajčiny, ktoré sme postrúhali na hrbom struhlíku (bez šupky). Varíme ešte 5-10 minút až sa nadbytočná tekutina vyparí. Na záver pridáme 2PL masla a sušené čili. Zmes necháme vychladnúť.
  • Baklažány necháme po grilovaní takisto vychladnúť, potom ich v strede mierne narežeme aby sa dali otvoriť a vnútro baklažánu pomocou vidličky roztlačíme na kašu. Osolíme a pridáme roztlačený cesnak a ešte vidličkou premiešame.
  • Do takto pripraveného otvoru baklažánu dáme našu mierne vychladnutú plnku.
  • Do zapekacej misy vlejeme vývar a rajčinový pretlak, premiešame. Do tekutiny vložíme baklžány.
  • Formu prikryjeme alobalom a necháme najskôr 20 minút piecť pri 200C zakrytú, potom odokryjeme a ešte ca. 10minút pečieme do zlatista.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*