Tento recept je len zjednodušený postup na prípravu krémešu, avšak v tomto prípade bez striešky. U nás doma krémeš všetkým veľmi chutí, ale pravidelne som dostávala ponosy ohľadom vrchnej lístkovej vrstvy. Vraj sa ťažko krája a nakoniec ju každý (okrem mňa) odložil bokom a jedol bez. Tak som sa raz nahnevala a vyrobila tento zjednodušený krémeš bez vrchného dielu a všetci sa za ním išli potrhať ?. A má ešte jednu velkú výhodu, kedže je bez šľahačky je mimoriadne trvácny, skladovaný v chlade chutí aj po viacerých dňoch rovnako chutne.
Potrebujete:
- 1 lístkové cesto
- 1,2l mlieka
- 150g kr.cukru
- 160g hrubej múky
- 1 vanilkový pudingový prášok
- 3 vajíčka
- 200g masla
- 1 vanilkový cukor
- 200ml šľahačkovej smotany
- 200g tmavej čokolády
Postup:
- Lístkové cesto vyroľujeme na plech, spravíme zopar vpichov doňho vidličkou a necháme pri 200°C piecť ca 20 minút do zlatista. Necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme plnku. Na to privedieme do varu 1l mlieka spolu s maslom.
- Mezitým rozmiešame vo zvyšnom mlieku (200ml) hrubú múku so žĺtkami, cukrom, vanilkovým pudingom a vanilkovým cukrom.
- Bielka vyšľaháme do tuhej peny.
- Ked mlieko začne vrieť, pridáme doňho zmes z hrubej múky a miešame pokiaľ nevznikne tuhá kaša. Potom stiahneme z ohňa a do ešte horúcej zmesy primiešame sneh z bielkov.
- Okolo lístkového cesta umiestnime cukrárenskú obruč a mierne vychladnutú plnku nalejeme na cesto. Necháme vychladnúť.
- Na polevu zohrejeme smotanu, pridáme na drobno posekanú čokoládu a miešame (už bez varenia) až sa cokoláda kopletne roztopí.
- Polevu už len nalejeme na stuhnutú plnku a necháme vychladnúť.