Kdo chce pripraviť rýchlo niečo chutné pre nečakanú návštevu, ten určite siahne po lístkovom ceste. Tieto jednohubky so sušenými rajčinami som jedla u mojej známej a ma doslova uchvátili. Odvtedy sú u nás často v jedálničku, najmä keď sa chystáme na výlet či piknik.
Potrebujete:
- 1 balenie lístkového cesta
- 1 balenie kyslej smotany (200g)
- 1/2 balenia jemného krémovitého syru (125g) (napr. Lučina)
- 1 vajíčo
- 1,5 šálky tvrdého postrúhaného syru (Eidam/Gouda) (ca 100g)
- Za 1 šálku čerstvých pokrájaných byliniek (petržlenová vnať, tymián, pažítka)
- 1 strúčik cesnaku
- Soľ, čierne korenie, cayenské korenie
- Za šálku sušených rajčín pokrájaných na drobno
Postup:
- Lístkové cesto vyroľujeme.
- Smotanu zmiešame s jemným krémovitým syrom, surovým vajíčkom a dobre premiešame.
- Pridáme roztlačený cesnak a bylinky. Dochutíme soľou (solíme mierne nakoľko sušené rajčiny sú slané), čiernym a cayenským korením. Premiešame.
- Zmes rozotrieme na lístkové cesto tak aby len 2/3 cesta boli pokryté plnkou.
- Plnku posypeme na jemno pokrájanými sušenými rajčinami (prípadne klobáskou komu sa žiada mäso) a postrúhaným syrom.
- Zvyšnú časť cesta narežeme do tvaru mriežky a položíme ju na cesto s plnkou. Posypeme sézamom.
- Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme pri 200°C zapekať ca. 20min. do zlatista.