Na zelený štvrtok by nemal chýbať na stole aspoň jeden zelený pokrm. Táto špenátová polievka pekne zasýti a môže s pečivom byť servírovaná aj ako hlavný chod.
Na polievku potrebuejte:
- 1 veľkú cibuľu
- 1 balenie mrazeného špenátu
- 200ml šľahačkovej smotany
- 1-2 väčšie zemiaky
- 1,5l vody
- soľ, čierne korenie
Na halušky potrebujete:
- 200g hrubej múky
- 1 žĺtok
- 1čl soli
- vlažná voda
Postup:
- Cibuľu pokrájame na jemno a necháme v hrnci na nízkej teplote na troche oleja pomaly opekať.
- Keď začne mať cibuľa hnedastú farbu, pridáme špenát (nemusí byť rozmrazený) a zalejeme vodou.
- Surový zemiak postrúhame na hrubo a pridáme k špenátu. Dochutíme soľou a čiernym korením a necháme 20min variť.
- Medzitým si pripravíme halušky. Do širokého hrnca dáme zovrieť 2l vody.
- Múku zmiešame so žĺtkom, soľou a postupne pridávame vodu až vznikne elastické, ešte mierne tekuté cesto.
- Keď voda zovrie, pridáme soľ a potom cez haluškovač pretrieme pripravené cesto do vody. Halušky varíme len krátko (ca. 2min.) pokiaľ nevyplávajú na povrch a potom ich zlejeme z vody a polejeme trochou oleja.
- Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme šľahačkovú smotanu. Potom do polievky vložíme halušky.
- Servírujeme s vajíčkom uvareným na tvrdo.