Špenátová polievka s haluškami

Na zelený štvrtok by nemal chýbať na stole aspoň jeden zelený pokrm. Táto špenátová polievka pekne zasýti a môže s pečivom byť servírovaná aj ako hlavný chod.

Na polievku potrebuejte:

  • 1 veľkú cibuľu
  • 1 balenie mrazeného špenátu
  • 200ml šľahačkovej smotany
  • 1-2 väčšie zemiaky
  • 1,5l vody
  • soľ, čierne korenie

Na halušky potrebujete:

  • 200g hrubej múky
  • 1 žĺtok
  • 1čl soli
  • vlažná voda

Postup:

  • Cibuľu pokrájame na jemno a necháme v hrnci na nízkej teplote na troche oleja pomaly opekať.
  • Keď začne mať cibuľa hnedastú farbu, pridáme špenát (nemusí byť rozmrazený) a zalejeme vodou.
  • Surový zemiak postrúhame na hrubo a pridáme k špenátu. Dochutíme soľou a čiernym korením a necháme 20min variť.
  • Medzitým si pripravíme halušky. Do širokého hrnca dáme zovrieť 2l vody.
  • Múku zmiešame so žĺtkom, soľou a postupne pridávame vodu až vznikne elastické, ešte mierne tekuté cesto.
  • Keď voda zovrie, pridáme soľ a potom cez haluškovač pretrieme pripravené cesto do vody. Halušky varíme len krátko (ca. 2min.) pokiaľ nevyplávajú na povrch a potom ich zlejeme z vody a polejeme trochou oleja.
  • Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme šľahačkovú smotanu. Potom do polievky vložíme halušky.
  • Servírujeme s vajíčkom uvareným na tvrdo.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*