Tento jednoduchý recept spája výhody mrkvy, známej hlavne pre svoj vysoký podiel vitamínu A, spolu s prednosťami zázvoru do výbornej krémovitej polievky, skvelej na podporenie imunity.
Zázvor je už po stáročia známy svojími antibakteriálnymi vlastnostiami a blahodárnym vyplvom na ochorenia respiračných ciest.
Okrem množstva vitamínov (A,B,C,E) obsahuje tiež minerály ako magnézium, fosfor či železo a je skutočne efektívny pri potláčaní príznakov gripálnych ochorení.
Potrbujete:
- 7-10 mrkiev
- 1 veľký zemiak
- 1 cibuľu
- 1 kus zázvoru veľký asi ako palec (ca. 20g)
- 1,5 l zeleninového vývaru/vody
- soľ, čierne korenie, 1 kocka cukru
- 100ml šľahačkovej smotany (alebo rastlinnej smotany)
Postup:
- Cibuľu pokrájame na kocky a necháme pomaly opekať na oleji, až začne mať zlatistú farbu.
- Mrkvu a zemiak očistíme a pokrájame na kocky.
- Zázvor takisto pomocou lyžičky oškrabeme zo šupky a postrúhme na jemno.
- Keď je cibuľa skoro opečená, pridáme mkrvu a ešte 5 minút spolu opekáme.
- Potom zalejeme zeleninu vývarom/vodou a pridáme zemiak ako aj zázvor.
- Dochutíme soľou, čiernym korením a cukrom a necháne spolu 20 minút variť.
- Potom rozmixujeme ponorným mixérom.
- Na záver pridáme smotanu.
- Pred servírovaní môžeme tiež polievku ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.