Mrkvová polievka so zázvorom, recept na imunitu

Mrkvová polievka so zázvorom, recept na imunitu

Tento jednoduchý recept spája výhody mrkvy, známej hlavne pre svoj vysoký podiel vitamínu A, spolu s prednosťami zázvoru do výbornej krémovitej polievky, skvelej na podporenie imunity.

Zázvor je už po stáročia známy svojími antibakteriálnymi vlastnostiami a blahodárnym vyplvom na ochorenia respiračných ciest.

Okrem množstva vitamínov (A,B,C,E) obsahuje tiež minerály ako magnézium, fosfor či železo a je skutočne efektívny pri potláčaní príznakov gripálnych ochorení.

Potrbujete:

  • 7-10 mrkiev
  • 1 veľký zemiak
  • 1 cibuľu
  • 1 kus zázvoru veľký asi ako palec (ca. 20g)
  • 1,5 l zeleninového vývaru/vody
  • soľ, čierne korenie, 1 kocka cukru
  • 100ml šľahačkovej smotany (alebo rastlinnej smotany)

Postup:

  • Cibuľu pokrájame na kocky a necháme pomaly opekať na oleji, až začne mať zlatistú farbu.
  • Mrkvu a zemiak očistíme a pokrájame na kocky.
  • Zázvor takisto pomocou lyžičky oškrabeme zo šupky a postrúhme na jemno.
  • Keď je cibuľa skoro opečená, pridáme mkrvu a ešte 5 minút spolu opekáme.
  • Potom zalejeme zeleninu vývarom/vodou a pridáme zemiak ako aj zázvor.
  • Dochutíme soľou, čiernym korením a cukrom a necháne spolu 20 minút variť.
  • Potom rozmixujeme ponorným mixérom.
  • Na záver pridáme smotanu.
  • Pred servírovaní môžeme tiež polievku ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.