Veľkonočný mazanec

Veľkonočný mazanec je tradičný sladký chlieb, ktorý sa pečie v mnohých slovenských domácnostiach počas Veľkej noci. Pre mňa je mazanec v podstate vianočka len v inom tvare. Tradične sa vraj nemá pliesť, ale cesto len naniesť do formy a doslova upiesť ako bochník. Ja však poznám aj varianty, kedy sa zapletá a dokonca v nemecku existuje verzia, kedy sa vyrábajú do neho diery na vajíčka a je pri veľkonočnom pohostení servírovaný asi ako veľkonočný veniec. Tak či onak je toto sladké kysnuté cesto veľmi lahodné a skvelým sprievodcom k veľkonočným sviatkom.

Jump to Recipe

Čo je typické pre mazanec?

  1. Cesto: Mazanec sa pečie z kysnutého cesta, ktoré obsahuje múku, mlieko, cukor, vajcia, maslo a kvasnice. Cesto je vláčne a jemné.
  2. Príchuť: Typická chuť mazanca je jemne sladká, s nádychom vanilky, citrónovej kôry alebo pomarančovej kôry. Niekedy sa do cesta pridávajú aj rozinky alebo kandizované ovocie.
  3. Tvar: Mazanec má obvykle okrúhly alebo oválny tvar, ktorý symbolizuje nový život a obrodu. Môže byť aj zdobený, napríklad krížom z cesta na vrchu, čo symbolizuje vieru.
  4. Pečenie: Pečie sa do zlatista, niekedy je na povrchu potretý vajíčkom, aby mal peknú lesklú kôrku.
  5. Symbolika: Mazanec má aj silný symbolický význam. Je to jedlo, ktoré sa tradične zdieľa počas veľkonočných sviatkov, pričom symbolizuje hojnosť, život a šťastie.
  6. Podávanie: Mazanec sa zvyčajne podáva k Veľkonočnému obedu alebo sa konzumuje počas sviatočných dní spolu s ďalšími tradičnými jedlami, ako sú vajíčka, klobásy alebo údené mäso.

Veľkonočný mazanec

Recipe by lydia.argilli
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • 500g polohrubej múky
    ½ kocky droždia + 2PL cukru
    50g masla izbovej teplory (ca 4PL)
    30g kr.cukru
    150ml kefíru(mlieja) teploty
    1čl octu (jablčného)
    100ml vody
    2 vajíčka – z toho 1 žĺtko na potretie
    Štipka soli

Postup

  • Droždie rozdrobte do misky a posypte 1 PL cukru. Dobre premiešajte a nechajte 10 minút odstáť, kým droždie nevytvorí kvások.
  • Vajíčko a 1 bielko premiešame s cukrom a štipkou soli. Potom pridajte kvások, maslo, mlieko, vodu a múku a mieste, najlepšie pomocou kuchynského robota, aspoň 10 min, aby sa z múky uvoľnil lepok a vytvorilo sa pružné cesto. Cesto prikryjeme a necháme 1 hodinu odstáť. Na teplom mieste necháme vykysnúť.
  • Cesto potom vytvarujeme do bochníka a dáme do väčšej vymastenej zapekacej nádoby v tvare kruhu alebo obálu. Kdo chce môže časti cesta takisto zamotať a vytvoriť tak vzor.
  • Prikryjeme a necháme podkysnúť ešte 20 minút na plechu. Už len dobre potriteme vrch žĺtkovou zmesou a dáme piecť ca 35 minút pri 180C do zlatista.

Veľkonočný mazanec

Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Obľúbené produkty

Využite vianočné zľavy na všetky moje produkty, ktoré trvajú už len do vianoc.

PRODUKTY

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

Original price was: 4,99€.Current price is: 2,49€.

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*