Sladký zemiak je skvelá zelenina, ktorú možno použiť na toľko rôznych rozmanitých spôsobov. Najmä jeho krémovitá konzistencia sa pečením ešte umocňuje, preto sa skvelo hodia na plnenie a zapekanie, napríklad s tou chutnou cícerovou plnkou so špenátom.
Potrebujete:
- 2 veľké sladké zemiaky (batata)
- 1 malá konzerva cíceru (150g)
- Za 2 šálky čerstvého špenátu
- 1Pl rajčinového pretlaku
- 1 cibuľa
- Soľ, čierne korenie, sušené čili
- Sušený cesnak
Video k receptu tu- https://vm.tiktok.com/ZMLdKKr3u/
Postup:
- Šupku zemiakov dobre umyjeme a osušíme. Nožom urobíme do zemiaku pár vpichov, vďaka tomu bude neskôr teplota trúby lepšie prenikať do vnútra zemiaku.
- Zemiaky zabalíme do alobalu a dámenna hodinu piecť pri 200 °C.
- Následne zemiaky necháme vychladnúť a rozrežeme ich na polovičku. Vnútro zemiaku roztlačíme vidličkou na kašu.
- Na plnku dáme do panvice opekať 1 cibuľu pokrájanú na drobno ako aj cícer zbavený šťavy.
- Po 2-3 minútach pridáme rajčinový pretlak a zmes okoreníme soľou, čiernym korením a sušeným cesnakom. V tomto prípade sa hodí sušený cesnak lepšie ako čerstvý nakoľko má tento menej dominantnú chuť.
- Za šálku špenátu rozmixujeme z 2Pl vody a pridáme do panvice spolu s čerstvým špenátom. Dusíme ešte 1 minútu.
- Potom plnkou naplníme zemiaky a dáme ich ešte na 10 minút zapekať do trúby.