Tekvica je mimoriadne vďačná zelenina, ktorá ma nielen krásnu farbu, ale ktorú možno rovnako dobre pripraviť na slano ako aj na sladko. Tento cheesecake je plný vianočných aróm a popravde mojí hostia vychvaľovali a ani len netušili, že je cheesecake z tekvice.
Potrebujete:
- 150g maslových vianočných sušienok (kdo nemá použije normálne sušienky a dochutí ich 1Pl perníkového korenia)
- 80g masla izbovej teploty
- 500g tekvice (maskovej alebo hokkaido)
- 4 vajíčka
- 250g mascarpone
- 200ml kyslej smotany
- 1 balenie vanilkového pudingového prášku
- 80g Cukru
- 200ml šľahačkovej smotany
- 200g tmavej čokolády na varenie
Postup:
- Tekvicu pokrájame na kocky a dáme do hrnca spolu s trochou (2-3Pl) vody. Ja osobne v tomto pokrmu tekvicu nešúpem, lebo šupka dodá neskôr cheesecaku ešte dodatočnú farbu.
- Prikrytú tekvicu varíme 15 minút do mäkka, potom ju zlejeme z vody a necháme vychladnúť. Rozmixujeme ponorným mixérom na kašu.
- Keksíky dáme do sáčku a pomocou valčeka ich rozbijeme na omrvinky. Dáme do misky kde ich premiešame s maslom. Zmes dáme do vymastenej tortovej formy a pritlačíme na spodok formy.
- V miske prešľaháme vajíčka, cukor, mascarpone a smtanu. Pridáme pudingový prášok a tekvicové pyré, všetko dobre premiešame.
- Zmes nalejeme na keksíkový spodok a takto pripravené necháme piecť pri 160°C ca. 50 minút do stuhnutia. Necháme vychladnúť.
- Na polevu zohrejeme šľahačkovú smotanu, odobereme z ohňa a pridáme na drobno pokrájanú čokoládu. Miešame až sa čokolada kompletne roztopí.
- Polevu nalejeme na cheesecake a necháme hodinu tuhnúť v chladničke.
- Ozdobíme postrúhaným kokosom a drobným ovocím (ja som použila brusnice).
Chcem sa opýtať, na akú veľkú formu (priemer formy) je uvedený recept? Ďakujem ?
Ahoj, forma mala priemer 24cm.