Vianočný tekvicový cheesecake

Tekvica je mimoriadne vďačná zelenina, ktorá ma nielen krásnu farbu, ale ktorú možno rovnako dobre pripraviť na slano ako aj na sladko. Tento cheesecake je plný vianočných aróm a popravde mojí hostia vychvaľovali a ani len netušili, že je cheesecake z tekvice.

Potrebujete:

  • 150g maslových vianočných sušienok (kdo nemá použije normálne sušienky a dochutí ich 1Pl perníkového korenia)
  • 80g masla izbovej teploty
  • 500g tekvice (maskovej alebo hokkaido)
  • 4 vajíčka
  • 250g mascarpone
  • 200ml kyslej smotany
  • 1 balenie vanilkového pudingového prášku
  • 80g Cukru
  • 200ml šľahačkovej smotany
  • 200g tmavej čokolády na varenie

Postup:

  • Tekvicu pokrájame na kocky a dáme do hrnca spolu s trochou (2-3Pl) vody. Ja osobne v tomto pokrmu tekvicu nešúpem, lebo šupka dodá neskôr cheesecaku ešte dodatočnú farbu.
  • Prikrytú tekvicu varíme 15 minút do mäkka, potom ju zlejeme z vody a necháme vychladnúť. Rozmixujeme ponorným mixérom na kašu.
  • Keksíky dáme do sáčku a pomocou valčeka ich rozbijeme na omrvinky. Dáme do misky kde ich premiešame s maslom. Zmes dáme do vymastenej tortovej formy a pritlačíme na spodok formy.
  • V miske prešľaháme vajíčka, cukor, mascarpone a smtanu. Pridáme pudingový prášok a tekvicové pyré, všetko dobre premiešame.
  • Zmes nalejeme na keksíkový spodok a takto pripravené necháme piecť pri 160°C ca. 50 minút do stuhnutia. Necháme vychladnúť.
  • Na polevu zohrejeme šľahačkovú smotanu, odobereme z ohňa a pridáme na drobno pokrájanú čokoládu. Miešame až sa čokolada kompletne roztopí.
  • Polevu nalejeme na cheesecake a necháme hodinu tuhnúť v chladničke.
  • Ozdobíme postrúhaným kokosom a drobným ovocím (ja som použila brusnice).

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *