kukuricna_kasa_polenta

Kukuričná kaša (polenta)

Ako dieťa sa u nás často pripravovala doma kukuričná kaša. Kukuričná múka má dlhú tradíciu v tradičnej kuchyni, predovšetkým v Taliansku či Chorvátsku, kde sa považovala za jedlo chudobných. Ale aj na Slovensku sa nájdu tradičné recepty na jej prípravu. Kukuričná múka alebo krupica sa dá pripraviť buď na sladko ako aj na slano. Okrem toho, že je bez lepku je tiež dobrým zdrojom vlákniny, bielkovín a minerálov ako železo, zinok a vitamínu B. Ideálny pokrm pre deti.

Potrebujete:

  • 500ml mlieka
  • 8-10PL kukuričnej múky na hrubo/polenta (podľa toho, ako hustú kašu chceme mať)
  • 1čl soli
  • 2PL kr. cukru
  • 2PL masla

Postup:

  • Mlieko dáme do hrnca a necháme zohrievať.
  • Kukuričnú múku dáme do misky, zalejeme vodou a necháme krátko postáť až sa múka usadí na spodku misky (na vrch vody môžu vyplávať prípadne nečistoty).
  • Potom zlejeme prebytočnú vodu a kukuricu pridáme k mlieku. Takisto pridáme soľ, cukor a maslo a za stáleho miešania necháme zovrieť.
  • Oheň znížime a naďalej miešame 5-10min. pokiaľ kaša nedostane správnu krémovitú konzistenciu (na rozdiel napríklad od krupice potrebuje kukuričná múka trošku dlhšie než nabopná a dostane krémovitú konzistenciu).
  • Potom nalejeme kašu do pripravených misiek. Servírujeme poliatú roztopeným maslom, kakaom prípadne ovocím.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*