HomePecieme Vždy mäkké medovníky s pomarančovou kôrou

Vždy mäkké medovníky s pomarančovou kôrou

Posted in : Pecieme, Vianočné pečenie on by : lydia.argilli Značky:

Tieto medovníky som vyrobila raz omylom keď som nemala doma citróny a tak namiesto nich použila šťavu a kôru z pomaranču a odvtedy už ani inak nerobím. Receptov na medovníky je nekonečne veľa ale som si istá, že aj tento stojí za vyskúšanie. Výsledkom su mäkkučké a aromatické medovníky a ich príprava je nenáročná.

Potrebujete:

  • 2 vajíčka
  • 120g kr. cukru
  • 60g masla izbovej teploty
  • 1čl sódy bikarbóny + 1čl citrónovej šťavy (tá aktivuje sódu)
  • 400g hl. múky
  • ½ prášku do pečiva
  • 2PL perníkového korenia (prípadne kdo chce mať ešte aromatickejšie pridá sušený aníz, škoricu či pomleté klinčeky)
  • 50g medu
  • kôra z 1 pomaranča + 2PL šťavy z pomaranča
  • 1 bielko na potretie

Postup:

  • Je dôležité dbať na to, aby mali suroviny izbovú teplotu (vajíčka, maslo, atď.)
  • Vajíčka vyšľahať s cukrom do penista.
  • Pridať múku, sódu s citrónovou šťavou a šťavou a kôrou z pomaranča.
  • Potom primiešať prášok do pečiva, perníkové korenie (+koreniny) a tekutý med (komu med doma stuhol ho dá krátko nahriať do mikrovlnky aby bol opäť tekutý)
  • Následne všetky suroviny spolu dobre premiesiť až vznikne kompaktné cesto. Cesto je mierne lepkavé, netreba sa báť, po odstáti v chlade také lepkavé nebude. Ja ho miesim vždy rukami, nielen, že je to dobrý tréning 🙂 ale tiež vďaka teplote rúk sa položky lepšie spolu spoja.
  • Hotové cesto do uzatvárateľnej nádoby a nechať 1-2 dni v chladničke oddychovať.
  • Pred ďaľším spracovanín vybrať z chladničky a nechať cesto pri izbovej teplote aspoň 1hod. stáť, aby sa nahrialo.
  • Potom cesto vyvaľkať na dobre pomúčenej pracovnej ploche na 1cm a formičkou vykrojiť medovníky. Tie poklásť na plech vyložený papierom na pečenie a pomazať bielkom.
  • Piecť pri 180C ca. 10min. (Zavisí od hrubky cesta a trúby). Dôležité pri pečení je vybrať medovníky z trúby hneď potom ako začnú mať zlatistú farbu (ja si vždy prirovnávam, hneď ako sa im začnú červenať líčka :). Nie, keď sú už celé opečené. Zbytočným prepekaním totiž vyschnú a budú tvrdšie.
  • Takto zavčas vybraté sú aj po týždňoch krásne mäkkučké. Po vybratí z trúby nechať najskôr 5min. vychladnúť na plechu až potom odobrať.

Uskladňovať najlepšie v uzatvárateľnej nádobe.  Takto uskladnené vydžia čerstvé aj 2-3 týždne (pokiaľ sa dovtedy nepojedia)

Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

<aside id="foodrecipes_randompostwidget-7" class="widget blog-categories foodrecipes_randompostwidget"><h2 class="widget-title"> </h2>
</aside>
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial