Zeleninové kaše akosi vychádzajú z módy ale počas môjho detstva patrili k tradičným slovenským teplým pokrmom, výborným najmä pre deti. Klasikou medzi zeleninovými kašami je kaša zo sušeného žltého hrášku s opečenou cibuľkou.
Postup:
- Na šálku sušeného hrachu najskôr na noc namočíme do vody aby zmäkol.
- Na ďaľší deň na oleji opražíme cibuľku pokrájanú na drobno a keď začne hnednúť pridáme namočený hrášok aj s vodou. Voda by mala prikrývať kašu aspoň 1cm nad povrchom hrachu.
- Osolíme, okoreníme čiernym korením a necháme takto ca. 30min. variť pokiaľ sa hrášok nezačne rozpadávať.
- Potom hrášok pomixovujeme ponorným mixérom. Komu sa zdá málo hustá zahustí kašu zátrepkou. Na dobre premiešame za 2PL hl. múky v 50ml vody až zaniknú hrudky. Potom vlejeme do kaše a za miešania necháme spolu zovrieť.
- Kašu nalejeme do tanierou a povrch posypeme opraženou cibuľkou.