Mama ma zásobovala čerstvým makom zo svojej záhradky a tak som už nemohla vydržať z neho vykúzliť opäť nejakú chutnú tortu. A kedže sme doma všetci čokoholici, tak som sa rozhodla pre makovo-čokoládový korpus. Dobrým kontrastom k tomu je čerstvá jogurtová a jemne kyslastá malinová vrstva.
Na korpus potrebujete:
- 1 šálka pomletého maku (1 šálka -250ml)
- 1 šálka masla izbovej teploty
- 1/2 šálky kr. cukru
- 1/2 balenia čokolády (50g)
- 2PL kakaa
- 2čl prášku do pečiva
- 2 šálky múky
- 3 vajíčka
Na plnky potrebujete:
- 1 veľké balenie (500ml) bieleho jogurtu
- 1 balenie (250g) krémovitého syru (lučina/mascarpone)
- 1/2 šálky pr. cukru
- 1 balenie drtenej želatíny (na 500ml tekutiny)
- 1 šálka malín (čerstvých alebo mrazených)
- 2 šálky (500ml) vody
- 3PL cukru
- 2 balenia červenej želatíny
Postup:
- Maslo roztopiť v hrnci s čokoládou za miešania na najnižšom stupni. Potom nechať dôkladne vychladnúť.
- Vajíčka vyšľahať s cukrom do penista. Pridať vychladnutú maslovú zmes s čokoládou, kakaao, múku, prášok do pečiva ako aj mak a všetko spolu premiešať až vznikne hladké cesto.
- Cesto naliať do vymastenej tortovej formy (použila som s priemerom 22cm) a nechať pri 160C piecť ca. 40min. do zlatista. Nechať dôkladne vychladnúť. Ak je cesto po upečení nerovnomerne, tak zrezať trochu zvrchu aby bola plocha rovná.
- Jogurt zmiešať s cukrom a krémovitým syrom. Želatínu dať do hrnca, poliať ca. 3PL vody a hrniec jemne nahriať (nesmie sa variť len zohriať). Miešať až sa neroztopí. Pridať za 1PL jogurtovej zmesi a opäť premiešať. Potom vliať želatínu do zvyšnej jogurtoveh zmesi.
- Potom zmes naliať na vychladnutý korpus okolo ktorého ste umiestnili cukrárenskú obruč. Nechať hodinu tuhnúť v chladničke.
- Maliny nechať zovrieť s cukrom a vodou v hrnci a povariť 5min. Potom prepasírovať cez sítko. Šťavu naliať opäť do hrnca, pridať červenú želatínu a dobre rozmiešať. Zohrievať až zmes zhustne.
- Potom nechať malinovú želatínu mierne vychladnúť (ca. 10min.) a naliať na jogurtovú zmes. Opäť aspoň na hodinu dať do chladu tuhnúť.