Toto jedlo sa mi vždy spája s mojou svokrou, lebo keď k ním ideme na slávnostný obed dostaneme skoro vždy servírovanú takúto sekanú s veľkým množstvom omáčky, zemiakmi a červenou dusenou kapustou. A aj keď svokru nepovažujem za nejak super kuchárku, túto sekanú robí naozaj výborne.
Suroviny:
- 600g hovädzieho mletého mäsa
- 1 vaijíčko
- ca. 4-5PL strúhanky alebo 1 bagetku
- soľ, čierne korenie, sušený cesnak, čili
Postup:
- Na prípravu sekanej dajte do misy 500 g hovädzieho mäsa. Pridajte 1 vajce.
- Natrhajte 1 bagetu na kúsky, namočte ich do vody, nechajte krátko vo vode a úplne vyžmýkajte. Vzniknutú zmes pridajte k mäsu. Alternatívne môžete použiť na zahustenie strúhanku.
- K mäsu pridajte aj soľ, čierne korenie, sušené chilli a 1 lyžičku sušeného cesnaku. Ak chcete, môžete pridať aj 1 cibuľu osmaženú do zlatista a podľa chuti ju dochutiť.
- Zmes dobre premiešajte a v prípade potreby pridajte viac strúhanky, aby sa zmes nelepila. Vytvarujte veľký valec a opečte ho zo všetkých strán na veľkej panvici. Mäso opatrne otáčajte, aby sa pohybom nepoškodil tvar sekanej.
- Sekanú vložte do (uzatvárateľnej) zapekacej misy. Okolo sekanej rozložte 2 cibule nakrájané na veľké kúsky a zalejte 2 šálkami vody.
- Potom zapekaciu misu uzavrite a pečte v rúre pri teplote 180⁰C 45 minút. Potom pekáč otvorte, mäso potrite ďalšími 2-3 plátkami masla a pečte 15 minút dozlatista.
- Pred krájaním je dobré nechať mäso krátko vychladnúť, ale lepšie je nakrájať ho na plátky.
- Na omáčku jednoducho odlejte vývar z zapekacej misy, všetko rozmixujte ručným mixérom a nalejte do panvice. Zmiešajte 2 PL vody na 1 PL zemiakového škrobu, pridajte zmes do omáčky a za stáleho miešania všetko priveďte do varu. Ochutíme soľou, cukrom a čiernym korením.
Diétna verzia
Alternativne možno pripraviť sekanú na sporáku. Na to použiť široký hrniec (najlepšie liatinový) a mäso nechať zakryté v ňom dusiť 1 hodinu.