Omrzelo vás už dokola pripravovať ryžu a radi by ste skúsili inú chuť? Táto ryža sa v Nemecku zvykne podávať k čevapčiči ale samozrejme, že ju možno servírovať aj inak. Pôvodom je tento pokrm z balkánu a väčšinou sa doňho pridáva aj mäso, čím už zvykne plnohodnotný pokrm. Ako prílohu sa mi ale žiada len bezmäsitá verzia. Dufam, že vám zachutí.
Ak sa chcete naučiť viac o prílohách, či už o ryži, bulguru, tarhoni, kuskusu a o tom, ako ich správne pripraviť, tak už čoskoro sa to budete môcť naučiť so mnou v mojej novej sérii kurzov o základoch varenia. Jej prvá časť sa bude venovať výlučne prílohám. Nezabudnite sa prihlásiť na odber Newslettru a dozviete sa viac.
Suroviny:
- 1 šálka ryži (guľatá) – šálka s objemom 250ml
- 1 cibuľa
- 2 rajčiny, 1 červená paprika kápia
- 1čl paprikového pretlaku alebo sušenej papriky
- 1 šálka vody/vývaru
- 1 šálka rajčinovej šťavy
- soľ, čierne korenie, čili, sumak, kumín, cesnakový strúčik
- 2PL masla/margarínu
- 1 šálka hrášku, petržlenová vňať
Postup:
- Ryžu dáme do misky, zalejeme vodou tak aby bola 2 cm nad jej povrch a dobre umyjeme. Dáme do sítaka necháme ju dobre odkvapkať.
- Medzitým si pokrájame cibuľku a papriku na drobno a dáme ich do hrnca na troche oleja na stredne vysokej teplote pečieme. Kdo chce pridá tiež roztlačený cesnak.
- Rajčiny rozpolíme a potom na strúhadle postrúhame na hrubo (všetko okrem šupky). Zmes pridáme k cibuľke a dochutíme čili, sumak a kumínom.
- Keď sa rajčiny začnú lepiť na dno hrnca,, pridáme ryžu a tiež ju krátko opečieme. Pridáme tiež trochu masla alebo margarínu.
- Keď sa aj ryža začne lepiť na dno hrnca, pridáme paprikový pretlak a zalejeme vodou/vývarom a rajčinovou šťavou.
- Dochutíme soľou, čiernym korením a dobre premiešame. Takto pripravené necháme zovrieť, potom znížime oheň na minimum a dusíme 20 minút.
- Posledné 2 minúty pridáme mrazený alebo čerstvý hrášok (neodporúčam veľmi konzervovaný iba ak nieje iná možnosť).
- Na záver, kdo chce môže posypať ryžu posekanou petržlenovou vňaťou.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami
Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]
-
Plnená viedenská roštenka
Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:
-
Ľahký uhorkový šalát s cícerom
Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup: